Тръмп: САЩ може да излязат от СТО, ако е необходимо

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
220
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че страната ще излезе от Световната търговска организация (СТО), ако това е необходимо. „Ще излезем, ако се наложи да направим това“, е казал Тръмп по време на изявление в град Монака, Пенсилвания.

Президентът е подчертал, че до идването му на власт, САЩ са губили всички спорове в СТО, но сега Вашингтон печели повечето спорове, тъй като от организацията „знаят, че под краката им почвата не е много твърда“. По думите му, в СТО с години са давали привилегии на такива страни като Китай и Индия, забравяйки за интересите на Америка.

Тръмп заплаши и по-рано, че страната ще напусне СТО, като твърдеше, че организацията се отнася несправедливо към САЩ. През 2018 г. в интервю за Fox News президентът твърдеше, че СТО „беше създадена, за да носи изгода на всички, освен на нас“.

През юли тази година Тръмп написа в Twitter: “Най-богатите страни в света твърдят, че те са развиващи се страни, за да заобиколят правилата на СТО и да спечелят особено отношение“. Тогава президентът публикува меморандум, в който заяви, че „СТО отчаяно се нуждае от реформа“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща