ТВЕЛ ще доставя ядрено гориво за АЕЦ „Рупур“ през целия срок на експлоатацията ѝ

Икономика / България
Георги Велев
195
article picture alt description

След сключен договор между горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Бангладешката комисия по атомна енергия за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Рупур“, двете страни обмениха официални документи на церемония в Дака. ТВЕЛ бе избрана за единствен упълномощен доставчик на ядрено гориво за двата енергоблока на АЕЦ „Рупур“ до края на срока на експлоатацията им, съобщиха от руската корпорация "Росатом".

„В рамките на интегрираното предложение на „Росатом“, горивната компания ТВЕЛ ще осигури на АЕЦ „Рупур“ съвременно и ефективно ядрено гориво, което успешно се експлоатира в референтни енергоблокове. По време на преговорите ТВЕЛ отчете максимално желанието на клиента от гледна точка на условията за доставка на ядреното гориво. Не се съмнявам, че договорът ще бъде стриктно изпълнен и нашето гориво за пореден път ще докаже високото ниво на руските ядрени технологии“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Преговорите с Бангладеш бяха координирани от компанията „Русатом Оверсиз“.

АЕЦ „Рупур“, която ще е с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда по руски проект на 160 километра от Дака, в съответствие с общ договор от 25 декември 2015 г. За първата си АЕЦ, Бангладеш избра руския проект с реактори ВВЕР-1200, който е успешно реализиран в Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2. Това е еволюционен проект от поколение „три плюс“, който отговаря напълно на международните изисквания за безопасност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща