След силния ръст през деня до 75 долара за барел за сорт Brent, петролът се готви да завърши със спад

Енергетика / Свят
3E news
423
article picture alt description

След силния ръст през деня във вторник, цените на двата основни сорта петрол се готвят да завършат с понижение, сочат данните от търговията. Спадът започна след съобщението, че страните от ОПЕК+ ще обсъждат на срещата си на 1 юли увеличаване на добива от август. По-рано по време на търговията цената на Brent се увеличи над 75 долара за барел за пръв път от две години в резултат на опасенията, че предложенията на петролния пазар няма да могат да удовлетворят повишеното търсене. 

Стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures са на ниво от 74,69 долара за барел и се понижават с 0,21 долара или с 0,28 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия.

Цената на фючърсите за юли за петрола сорт WTI на NYMEX в късните следобедни часове спадат до 73,13 долара за барел – с 0,53 долара или с 0,72 %. 

По-активно търгуваните августовски фючърси са на ниво от 72,82 долара за барел като при тях понижението е от порядъка на 0,41 %.
Фючърсите за август към публикуване на информацията 

Поскъпването на петрола от началото на годината е над 40 % и се дължи на възстановяването на икономиката на САЩ, Европа и Китай след кризата, предизвикана от COVID-19. Междувременно от Bank of America  смятат, че възстановяването на туристическия сезон може да доведе до скок на цената на Brent до 100 долара за барел през следващата година. 

В центъра на вниманието остават преговорите за възстановяване на съвместния общ план за действие по иранската ядрена програма. 

По-голямо значение обаче се очаква да окаже срещата на ОПЕК+, която е планирана за 1 юли и от която зависят параметрите на петролната сделка. Както отбелязват анализаторите, възстановяването на пазара все още не е толкова мащабно, че да поеме по-голям ръст на добива от предвидените предварителни квоти. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща