Русия заема второ място по доставка на LNG в ЕС, изпреварва я само Катар

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
219
article picture alt description

Към днешна дата Русия заема второ място по доставка на втечнен природен газ (LNG) за Европа, изпреварва я само Европа. Това е съобщил Сергей Приходко, първи заместник-началник на руската правителствена администрация. Представителят на руското правителство е отговорил на въпроси на журналисти за участието на руския премиер Дмитрий Медведев в първия Каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Приходко е казал също така, че изхождайки от настоящите условия на пазара, Русия, според очакванията ще запази и през тази година показателите по отношение на доставките на тръбопроводен газ за Европа на нивото от рекордната 2018 г.

„Русия е най-големият и надежден доставчик на „синьо гориво“ за Европа. През миналата година доставките на руски тръбопроводен газ за европейския пазар са рекордни – 201,9 млрд. куб м. Предвид реалната конюнктура и ситуацията на пазара се прогнозира, че и през 2019 г. те ще са близки до тези показатели“, е казал Приходко.

„Освен това по доставки на LNG за страните от ЕС Русия е сред лидерите, заемайки второ място след Катар“, е добавил той.

Международна група от вносители на LNG (GIIGNL) през април публикува доклад, според който най-големи доставчици  на втечнен природен газ на пазара на Европа през 2018 г. са били Катар (16,42 млн.тона), Алжир (9,29 млн. тона) и Нигерия (9,07 млн. тона).  Освен това експортът на LNG от Русия на европейския пазар през миналата година е достигнал 4,43 млн. тона, а на САЩ – 2,7 млн. тона.

Според данни на Европейската комисия, през 2019 г. САЩ е третият по големина вносител на LNG в ЕС. През първото полугодие на САЩ се падат 12,4 % от общия внос, като година по-рано той е бил 5 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща