Русия в началото на месец май е намалила дневния добив на петрол

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
528
article picture alt description

Русия през първите пет дни на месец май е намалила рязко дневния добив на петрол – до 1,528 млн. тона на ден, или 11,2 млн. барела на ден, е съобщил за „Интерфакс“ източник, запознат с данните от статистиката. В сравнение с данните от края на април дневният добив за петте дни от месец май до празниците е спаднал с примерно 34 хил. барела на ден. Това означава, че до определените условия по сделката ОПЕК+ от нивото 11,17 хил. б/д, за Русия е останало да намали производството общо с 30 х.б/д.
Според данните на статистиката, отбелязва източникът, основното понижение на производството на нефт е осигурено от страна на „Сургетнефтегаз“. За времето на изпълнението на сделката компанията строго изпълнява определени обеми от добива на петрол, без да допуска малки колебания.
До 14 април „Сургутнефтегаз“ е осъществявал добив от 166,4 млн. тона на ден (1,22 млн.б/д). Но на 24 април компанията рязко в един момент е намалила производството на нефт до 163,8 хил. т/д (1,2 млн.б/д). Това ниво е поддържано до края на април. Следващият етап от спада е бил на 2 май, когато „Сургутнефтегаз“ наведнъж е понижил дневния добив на петрол до 162,5 хил. т (1,19 млн. б/д). Това ниво на добив е продължило да се запазва за всички майски празници.
Останалите компании са запазили с малки колебания обема на дневното производство на петрол през май в сравнение с данните от април. Така че, ако през април „Роснефт“ е добивал 536,1 хил. т/д, то средно през май добивът е бил 53к хил. т/д. Добивът на „Газпром нефт“ е спаднал с 22,8 хил. т/д от април на 22,7 хил. т/д през май.
Добивът на „Лукойл“ и „Татнефт“ през май е останал на нивото на април 223,5 хил. т/д и 80,6 хил т/д съответно. Производството на петрол в рамките на проекта „Сахалин -1 „ е нараснал от 38,8 хил. б/ до 39,3 хил. б/д.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща