„Росатом“ коригира сроковете за строителството на АЕЦ „Пакш 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
749
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ ще предаде техническия проект на централата, което ще даде възможност през следващата година да се подготвят и предадат необходимите документи за поучаване на лицензия за строителството на АЕЦ. Това е съобщил пред журналисти в рамките на Петербургския международен икономически форум председателят на „Росатом“ Алексей Лихачов.
„Юридически коригираме сроковете и задачата през тази година за нас е предаването на техническия проект. Дейностите по това ще продължат през цялото лято и есента, за да може поръчителят през следващата година да подаде документите до регулатора за лицензия“, е казал Лихачов, цитиран от ТАСС.

Той е отбелязал също така, че „Росатом“ вече е поръчал основната част от оборудването за централата с дългосрочен срок на изработване. „Сега водим преговори с унгарските компании за създаване на строително-монтажна база, най-общо за всичко, което е необходимо за площадката“, е добавил той.

През юли миналата година в материалите от срещата на президента на Русия Владимир Путин и премиерът на Унгария Виктор Орбан се съобщаваше, ме държавната корпорация „Росатом“ планира да започне строителство на АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария не по-късно от октомври 2019 г.

АЕЦ „Пакш“  е построена в края на 1980-те години и произвежда от порядъка на 40 % от електроенергията, която се потребява в Унгария. АЕЦ Пакш“ е построена по съветски проект и на нея работят 4 енергийни блока с реактори ВВЕР с обща мощност от порядъка на 2 хил. МВт.

Парламентът на Унгария през 2009 г. одобри изграждане на два нови блока на и в края на 2014 г. „Росатом“ подписа договорите за дострояване на централата и именно този проект е АЕЦ „Пакш 2“. Инвестициите в него се оценяват на 12,5 млрд. евро. Русия и Унгария подписаха през 2014 г. също така и споразумение за предоставяне от руската страна на кредит от 10 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща