Рафаел Гроси, МААЕ: Ядрената енергетика подпомага постигането на нулеви емисии по три начина

Ядрената енергия от дълго време е устойчив източник за нисковъглеродна електроенергия, разполага с иновативни решение за по-нататъшна декарбонизация и дава възможност за по-ефективно използване на ВЕИ

Енергетика / Свят
3E news
1063
article picture alt description

Три са начините, по които ядрената енергетика подпомага усилията за постигане на нулеви емисии. Това заяви в изказването си пред участниците в срещата IEA-COP26 Net Zero Summit, генералният директор на  Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

Ядрената енергия от дълго време е устойчив източник за нисковъглеродна електроенергия, разполага с иновативни решение за по-нататъшна декарбонизация и дава възможност за по-ефективно използване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), каза Гроси.

Онлайн срещата  IEA-COP26 Net Zero Summit бе организирана от изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол и президента на COP26 Алок Шарма и е основна стъпка към срещата на върха COP26 през ноември в Глазгоу.  В събитието взеха участие представители на министерства на енергетиката и климата от над 40 държави, които общо представляват 80 % от населението в света, както и 80 % от световните СО2 емисии.

„Всички знаем в какво е проблема. Знаем каква е общата задача – ранна декарбонизация. Затова от името на МААЕ с удоволствие ще говоря на тази сесия, на която ще се обсъждат перспективите за близко бъдеще“, каза Гроси в рамките на панела „Катализатори за близко бъдеще“.  „Атомната енергия е една от трите заявени теми в тази конкретна дискусия. Тя е настоящо решение, бъдеща алтернатива,  освен това „артикулатор“ (по принцип компонент за управление, използвано като възможност за отключване на потенциал  б.р.).

По думите на генералния директор на МААЕ, атомната енергия е настоящо решение, тъй като тя представлява една трета от световната екологично чиста енергия, а в страните с развита икономика делът й дори е по-голям. Тя е актуална също така, тъй като към настоящия момент голям брой страни разглеждат  развитието на собствени програми за ядрена енергия като възможност за нисковъглеродно участие в електроенергийната си структура.  

По думите му, тя (ядрената енергетика) също така и бъдеща алтернатива, тъй като малките модулни реактори, микрореакторите и новите ядрени технологии ще направят този източник на екологично чиста енергия достъпен за повече страни. По думите му, ядрената енергия е „артикулатор“ в смисъл, че „отключва потенциала“ на възобновяемите енергийни източници, осигурявайки гъвкавост на мрежата и стабилност по отношение на  разпределението на енергия, „така както никоя друга“ форма за производство на енергия.  

По думите на Рафаел Гроси, МААЕ и в бъдеще ще продължи да помага на страните, избрали атомната енергетика като предоставят подкрепа за инфраструктурата и енергийното планиране, гарантирайки, безопасността, надеждността й и неразпространението извън мирния атом.

„Нуждаем се от всички жизнеспособни технологии, рационални, практични и бързи, тъй като времето изтича, а ядрената енергия е част от решението“, отбеляза той.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси и изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол публикуваха през миналата година обща статия, в която подчертаха, че предвид климатичните проблеми и техният мащаб светът не може да си позволи да изключи ядрената енергетика от енергийната си кошница, която е вторият по големина източник на нисковъглеродна електроенергия. В статията си те подчертават, че производството на електроенергия с нисковъглеродни емисии ще трябва да се утрои до 2040 г., за да може света да постигне целите си в областта на енергетиката. Много трудно е намаляването на емисиите да се случи без значително участие на ядрената енергетика.

Видео по темата на: https://www.youtube.com/watch?v=t19lph0j4jQ&t=1035s

Също и: https://www.youtube.com/watch?v=qRmTFOikh5E&t=83s

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща