Путин: АЕЦ „Аккую“ и „Турски поток“ ще помогнат на общоевропейската енергийна сигурност

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
822
article picture alt description

Атомната електроцентрала „Аккую“ по руски проект в Турция и газопроводът „Турски поток“ ще станат важни елементи от регионалната и общоевропейска енергийна сигурност. Това е заявил президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след преговорите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ТАСС.

„Двата проекта – и АЕЦ „Аккую“ и „Турски поток“ отговарят на най-високите екологични и технологични изисквания, стандарти и ще станат важни елементи, осигуряващи регионалната и общоевропейска енергийна сигурност“, е казал Путин.


Президентът на Русия е напомнил,, че първи блок на „Аккую“ трябва да започне работа през 2023 г. - за 100-годишнината от Турската Република. Що се касае до „Турски поток“, то, както е отбелязал Путин, неговото строителство се извършва в съответствие с графика и още до края на тази година руският газ по това трасе  ще започне да постъпва до турските потребители. „В бъдеще, след разширяване на мощностите на „Турски поток“ и строителството на втората тръба, доставки ще се осъществяват чрез транзит за Европа“, е казал Путин.

Той е отбелязал също и добрите възможности за засилване на сътрудничеството между двете страни в металургията, автомобилостроенето, селското стопанство, иновациите и високите технологии, допълва агенцията.

Руският президент е коментирал също така, че трябва да бъде довършен приемният терминал на Черноморското крайбрежие на Турция, за да може "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация до края на годината.

Според Путин, Русия остава стабилен доставчик на газ за Турция. „Турция има много договори за доставка на газ, но не всички изпълняват договорните задължения. А Русия стабилно ги изпълнява и по количества и по цени“- По думите му, това създава основа за развитието на турската икономика, като е добавил, че през есенно-зимния период Русия, по молба на Турция е увеличавала доставките на енергоносители, „тъй като другите партньори на Турция не се справят с поетите ангажименти“.  Руският президент е отбелязал, че цените на енергоносителите определя пазарът, а не „Газпром“. „Но и тук има въпроси, има проблеми: нашите турски приятели настояват за една формула по търговски съображения, „Газпром“ предлага други решения“, е казал той. „Но така или иначе тези решения ще се намерят“.

Президентът на Русия Владимир Путин е определил преговорите с турския президент Ердоган като делови и конкретни, проведени не без спорове.
„Това беше делова среща, конкретна, делова, работна среща. Ние например спорихме по въпросите за облагането на стоманодобивната промишленост“, е казал той, добавяйки, че решение ще се намери. По думите му, Москва и Анкара работят „над големи проекти в областта на енергетиката, развиват отношенията и в други области“. Като пример Путин е посочил селското стопанство. По думите на Путин, турският президент е поставил и въпроса за по-широко използване на националните валути в разплащанията между двете страни.

 

Междувременно стана ясно, че Руският фонд за преки инвестиции и суверенния фонд на Турция са подписали споразумение за създаване на общ инвестиционен фонд с капитал от 900 млн. долара.

Създаването на руско-турски инвестиционен фонд ще даде възможност за привличане в съвместни проекти поне 5 млрд. долара, е казал президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки създадената инвестиционна платформа.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща