Председателят на руската AmCham смята, че „Северен поток 2“ ще бъде достроен

Енергетика / Свят
3E news
345
article picture alt description

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде достроен, тъй като е от интерес на ключовите икономики на Европа,  а не само на Русия. Това коментира за РИА Новости председателят на Американската търговска камара в Русия (AmCham) Алексис Родзянко.

САЩ в четвъртък се обърнаха към всички компании, участващи в строителството на „Северен поток 2“. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че компаниите рискуват да се окажат под санкциите на САЩ и поиска от тях да прекратят дейностите си. По-късно официалният представител на Германия Щефан Зайберг заяви, че Германия отхвърля екстериториалните санкции на САЩ по отношение на газопровода „Северен поток 2“.

„Смятам, че „Северен поток 2“ ще бъде достроен, тъй като това не е едностранна инициатива на Русия, тук има голяма движеща сила – това е желанието на Франция, Германия, Италия да построят този газопровод“, смята Родзянко. Той напомня, че преди големите новини от последните дни администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е дала ясно да се разбере, че няма да пречи сериозно на завършването на този проект.

В същото време той припомни, че конгресът реагира остро. „То конгресът се обърна остро към Белия дом и заплаши, че ще е по-добре да се обърне внимание на проблема. В резултат бяха обявени санкции в сектора на националната сигурност. Струва ми се, че в известна степен това е маневра за отвличане на вниманието, за да се остави решението за „Северен поток 2“ в този вид, в който е прието от изпълнителната власт“, разсъждава Родзянко.

В същото време той „подмина“ санкциите на САЩ, които касаят експорта, свързани с националната сигурност, които нарушават съществено интересите на бизнеса. „Търговско-икономическите отношения между страните може да продължат. Интересно е, че новите санкции бяха въведени стриктно заедно с Европейския съюз. Това беше направено "подчертано едновременно", за да покаже: новата администрация на Байдън ще договаря и координира действията си със съюзниците от Европа“, посочва Родзянко.

„Според нас това е по-скоро добро, отколкото лошо, тъй като Европа по въпроса за американските санкции е възпиращ фактор,  Европа не се интересува от налагането на допълнителни икономически санкции“, заключава той.

По-рано немското издание Handelsblatt съобщи, че външните министри на Германия Хайко Маас и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен през задаващата се седмица може да обсъдят „Северен поток 2“ по време на заседанието на външните министри на страните от НАТО, което ще се състои в Брюксел на 23-24 март.

Анализаторите коментират, че същинската битка за „Северен поток 2“ не е приключила и предстои.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща