Петролът поскъпва в резултат на оптимизма за ръст на потреблението

Енергетика / Свят
3E news
278
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол по време на търговията в петък достигнаха най-високото си ниво от 2018 година в резултат на оптимизма на участниците в търговията по отношение на световното търсене на горива. 

Стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нараства до 72,93 долара за барел – плюс 0,41 долара или с 0,57 %. По-рано в рамките на търговията Brent успя да прехвърли 73 долара – до 73,03 долара за барел. 

Цената на фючърсите за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) достига до 71,19 долара за барел, повишавайки се с 0,90 долара или с 1,28 %. 

Както сорт Brent, така и  WTI се очаква да завършат трета поредна седмица на плюс. 

Търсенето на петрол в света се възстановява в резултат на ускоряването на ваксинацията и разбира се заради консервативната политика на ОПЕК+. Така цените се повишават до нови максимуми от над 70 долара за барел с перспектива и за нови повишения, коментират анализаторите от Rystad Energy. 

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ), търсенето на петрол в света ще се върне на нивото отпреди кризата към края на 2022 година, увеличавайки се с 5,4 млн. барела на ден през 2021 г. до 96,4 млн. барела на ден и с 3,1 млн. барела на ден през 2022 година. 

Експертите повишават оценката си за търсенето през първото и второто тримесечия на настоящата 2021 година с 200 хил. барела на ден през всяко тримесечие – до 93,3 млн. барела на ден и 94,9 млн. барела на ден съответно, но понижават очакването си с 300 хил. барела на ден през третото и четвърто тримесечия до 98 млн. барела на ден и 99,3 млн. барела на ден съответно. 

По този повод от Rystad Energy коментират, че когато „МАЕ пуска доклад, в който се казва, че ОПЕК+ трябва да произвежда повече нефт, за да удовлетвори търсенето на нефт през 2022 година, пазарът не може да игнорира явно бичия сигнал“. Освен това експертите подчертават, че консерватизмът на ОПЕК+ също е в подкрепа на ценовите нива. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща