Петролът поевтинява

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
488
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол във вторник се повишиха поради ескалацията на напрежението в Близкия Изток. Както бе съобщено в неделя четири кораба в близост до териториалните води на ОАЕ бяха подложени на атаки Един от корабите пострадали при нападението в Оманския залив е на ОАЕ, едни на Норвегия, а два танкера са собственост на Саудитска Арабия. В понеделник стана ясно, за още един инцидент с петролен танкер е бил подложен на атака. Във вторник държавната нефтодобивна корпорация на Саудитска Арабия съобщи и за атаки на дронове на две добивни инсталации, които са довели до „ограничени щети“ .


Според данните от търговията на 14 май стойността на договора зоа юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се повиши с 1,01 долара или 1,44 % - до 71,24 долара за барел. Фючърсът за юни за WTI на NYMEX поскъпна с 0,74 долара или 1,21 % - до 61,78 долара за барел.
Тази сутрин цените на двата основни сорта петрол стартират с понижение, след като Американския институт за петрол (API) оповести очакванията си за ръст на запасите през тази седмица с 8,6 млн. барела на ден.


Котировката на петролът сорт Brent на ICE Futures тази сутрин стартира със спад от 0,32 долара до 70,92 долара за барел, като спадът продължи и по-късно котировките са на ниво от 70,64 долара за барел или минус 0,84 %.


Договорът за юни за петрола сорт WTI поевтиня сутринта с 0,46 долара до 61,32 долара за барел, а при последващото поевтиняване малко преди обедните часове WTI остава на ниво от  61,02 долара за барел или спад (минус) от 1,24 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща