МААЕ потвърдждава: Иран е започнал обогатяване на уран

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
406
article picture alt description

Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) потвърди, че Техеран действително е започнал обогатяване на уран на ниво, превишаващо условията на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма, съобщават западните медии, позовавайки се на изявление на агенцията.

Според документа, инспекторите от МААЕ „на 8 юли са удостоверили, че Иран обогатява уран над нивото от 3,67 %“.

Преди това в понеделник агенция ИСНА съобщи, позовавайки се на представител на Организацията по атомна енергетика на Иран Бехруз Камалванди, че в страната е повишено нивото на обогатяване на уран до ниво от над 4,5 %. Камалванди е отбелязал също така, че Иран може да започне обогатяване на уран до ниво от 20 % в рамките на третия етап на намаляване на ангажиментите по ядрената сделка.

В неделя в рамките на обявеният тори етап от отказа от задълженията в рамките на Цялостния план за действие, Иран обяви, че започва обогатяване на уран над нивото от 3,76 %. Първият етап от отказ от изпълнение на ангажиментите предвиждаше прекратяване на извозването на излишъците от нискообогатен уран и тежка вода над допустимите обеми, фиксирани в Цялостния план за действие.
В неделя иранските управляващи предупредиха, че ако проблемите по ядрената сделка не бъдат отчетени, третият етап на прекратяване на задълженията ще влезе в сила след 60 дни.
Тази седмица се очаква реакция на Съвета на ЕС. Остава  неясно кога точно ще има заседание на шестте страни, участващи в сделката, особено след едностранното излизане на САЩ от споразумението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща