„Лукойл“ е увеличил добива на петрол с 1,3 % през първото полугодие

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
223
article picture alt description

Руската компания „Лукойл“ през първото полугодие на 2019 г. е увеличила добива на петрол с 1,3 % в сравнение с аналогичния период на миналата година – до 43,37 млн. тона.

Добивът на петрол, без да се има предвид проекта „Западна Курна 2“ в Ирак се е увеличил също с 1,3 % - до 42,598 млн. тона. Добивът на въглеводороди за отчетния период е нараснал с 2,8 %  - до 2,352 млн. барела на ден.

„Ръстът на добива на въглеводороди е свързан основно с развитието на газовите проекти в Узбекистан,  също така и с увеличението на добива на нефт в Русия поради промените на параметрите на външните ограничения по отношение на количествата за добив от руските компании“, се казва в съобщение на руската компания.

През второто тримесечие на 2019 г. добива на петрол  средно дневно е бил все пак с 0,6 % под нивото от първото тримесечие на 2019 г., което по данни на компанията се дължи на външните ограничения на добива за руските компании.

Добивът на газ през първото полугодие е нараснал със 7,6 % - до 17,35 млрд.куб м. Увеличението на газ се дължи основно на развитието на проектите в Узбекистан.

За шестте месеца нивото на преработка на петрол от групата „Лукойл“ е 33,5 млн. тона, което е с 2% повече от шестте месеца на 2018 г. През второто тримесечие на 2019 г. обемът на средно дневна преработка практически не се променя в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща