Китайският Зелен тласък стартира с нов проект за въглища на стойност 10 милиарда долара

Енергетика / Свят
3E news
1077
article picture alt description

Китайска енергийна компания смята да инвестира 10 милиарда долара в централа за производство на химически вещества като използва въглища. Намерението за инвестиция бе анонсирано в същия ден, в който Пекин обяви първия си краткосрочен план, целящ да я постави на път към въглероден неутралитет до 2060 г. Освен за производство на електроенергия, въглищата са важен ресурс и за химическата промишленост, като голяма част от добива след преработка се превръща в химическа суровина.

Управителният съвет на Ningxia Baofeng Energy Group Co. одобри проекта в петък, точно когато централното правителство публикува 14-ия план петилетка, който се фокусира върху насърчаването на възобновяемата енергия. В плана все пак се забелязва липсата на конкретна цел за намаляване на емисиите на парникови газове, предаде агенция Bloomberg.

Решението на Ningxia и техният график е доказателство, че въглищата ще играят важна роля в енергийния микс на Китай в обозримото бъдеще. Компанията планира да инвестира 67,3 милиарда юана в завода за добив и преработка на въглища до олефини (вид полипропилен, бел. ред.) във Вътрешна Монголия, заявяват от дружеството в декларация до Шанхайската фондова борса в неделя.

Мащабният завод, който трябва да бъде завършен до 2023 г., ще може да произвежда 11 милиона тона метанол годишно, които след това ще бъдат превърнати в 4 милиона тона олефини - градивен елемент, използван в производството на пластмаси. Решението бе взето и седмица, след като правителството на провинция на Вътрешна Монголия публикува проект на план за ограничителни мерки при добива на криптовалута и на алуминий с идеята за намаляване на енергийната интензивност на икономиката си.

Вътрешна Монголия трябва да пренастрои и модернизира ключови индустриални сектори по екологични начини, заяви президентът Си Дзинпин на панелна дискусия миналата седмица, припомня Китайското национално радио.

Проектът за въглищно-химични предприятие вече е одобрен от градските и регионалните правителства и насърчава иновативното и ефективно използване на въглищата, се казва в изявлението на компанията.

Китай планира да насърчава „чистото и ефективно използване на въглищата“ в рамките на плановете си за въглеродни емисии, които да достигнат своя пик до 2030 г. Това е посочено в работен доклад, представен в петък пред Националния народен конгрес.

Международната енергийна агенция обаче има различно мнение. „Химическата индустрия, базирана на въглища, особено преобладаваща в Китай, представлява значително екологично предизвикателство, тъй като интензитетът на емисиите е значително по-висок от този на производството на база природен газ“, се казва в доклад на МАЕ от миналата година.

Ningxia Baofeng Energy Group Co.  ще финансира 30% от разходите по проекта, като останалата част ще бъде от банкови заеми или друго финансиране. Bank of Communications Co. и Industrial & Commercial Bank of China Ltd. се договориха да предоставят кредит от 50 милиарда юана, припомнят от дружеството

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща