Китай въвежда мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара в отговор на действията на Вашингтон

Президентът Тръмп обеща ответни мерки, петролът поевтиня

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
207
article picture alt description

Властите в Китай взеха в петък решение за въвеждане на допълнителни мита върху внос на американски стоки на стойност 75 млрд. долара годишно в отговор на аналогичните действия на Вашингтон. Според съобщението на сайта на финансовото министерство на Китай, митата ще бъдат въведени на два етапа – от 1 септември и от 15 декември 2019 г.

„Посочените мерки са принудителна стъпка от страна на Китай в отговор на едностранната политика и търговския протекционизъм на САЩ“, се казва в изявлението на китайското финансово министерство.

Подчертава се също така, че единственият правилен избор за САЩ и Китай остава сътрудничеството на базата на взаимното уважение и равноправие.

Както бе съобщено, президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да въведе мита от 10 % върху вносни стоки от Китай на стойност 300 млрд. долара годишно от 1 септември. След това търговското ведомство на страната въведе корекция и обяви, че въвеждането на митата ще бъде отложено до 15 декември. В този смисъл действията на китайските управляващи се явяват огледален отговор на стъпките, предприети от Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп реагира светкавично и написа в поста си в Туитър, че няма да позволи това да се случи и заяви, че ще отговори подобаващо.

Новината за ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай доведе до засилване на спада на цените на петрола. Пазарът реагира негативно на изявленията на китайските управляващи. След стоките , които ще бъдат обложени с мита влиза и американският петрол, като митото върху вноса ще е от порядъка на 5 %. По-рано Китай се отказа от въвеждане на мита върху този вид продукция. Наблюдателите на пазара изразиха безпокойство, още повече, че Китай е един от най-големите вносители на американски петрол. Според статистиката, за първите пет месеца на тази година Китай се нарежда на девето място сред най-големите експортьори на нефт от САЩ.

Стойността на договора за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures завърши търговията при цена от 58,94 долара за барел, отчитайки спад от 0,67 %. По-рано в петък по време на търговията бе отчетен спад от 1,94 % и цената на се понижи до 58,76 долара за барел.

Фючърсът за октомври за петрола сорт WTI на NYMEX завърши при цена от 53,65 долара за барел, отчитайки спад от 0,969 %. По-рано WTI падна до 53,76 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща