Кипър ще спечели $9 млрд. от сделка с газ с американската Noble Energy

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
467
article picture alt description

Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лаккотрис заяви, че островът ще спечели повече от 9 милиарда долара приходи от газ в продължение на 18 години от споразумение с американската Noble Energy, съобщи турският вестник "Хюриет" .

Споразумението преразглежда първоначалния договор за поделяне на добива между правителството на Кипър и американската Noble Energy, групата Dalek на Израел и Royal Dutch Shell и включва разпределението на приходите от експлоатацията на природен газ от находището Aphrodite в Източното Средиземноморие и прехвърлянето на природен газ чрез подводен тръбопровод към терминала за LNG в Idku, Етипет.

 

Министър Лаккотрис каза, че споразумението ще донесе $520 млн.годишно. Министърът каза, че новото споразумение ще донесе с $ 850 млн.по-малко в сравнение със съществуващия договор, но това ще даде възможност да се реализират енергийните планове на Кипър.

Според споразумението, акционерите в Aphrodite ще имат по-голям дял в приходите от газ, за да компенсират инвестициите в инфраструктура, когато международните цени на петрола са ниски, но приходите им ще бъдат от полза на кипърското правителство, когато цените на петрола се повишат, каза министърът.

 

„Това е първият износ на газ на Кипър и поставя страната на картата на износителите на газ. Предполагам, че това може да се разглежда и като отговор на Кипър на заплахите на Турция заради проучването и добива на газ”, заяви главният изпълнителен директор на Hydrocarbons Company Чарлс Елинис за New Europe.

 

Турция се противопоставя на онова, което нарича едностранните действия на Кипър за използване на запасите от природен газ и петрол в открито море, и твърди, че отцепилата се кипърска Турска северна част на острова, която е призната само от Анкара, трябва да получи справедлив дял от ресурсите на оспорвания остров.

Международно признатата Република Кипър твърди, че кипърските турци ще получат своя дял, след като островът се обедини отново. Турските войски нахлуха в северната част на Кипър през 1974 г. в отговор на краткотраен кипърски преврат, целящ да обедини острова с Гърция.

Газовото находище Aphrodite е в близост до южното крайбрежие на Кипър, в блок 12 на морската изключителна икономическа зона на страната (ИИЗ). Турция е подала искове към части от блокове 1, 4, 6 и 7 от ИИЗ на Кипър.

Турция изпрати сондажен кораб във водите на ИИЗ на Кипър в началото на май, като енергийният министър на Турция каза тази седмица, че втори сондажен кораб ще започне да сондира до Кипър през юли.

Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви през май, че Турция провежда „втора инвазия“, като нарушава ИИЗ на страната.

 

Jun 2019, ahvalnews.com

 

Преводът е публикуван в Бюлетин на Център за изследване на Балканския и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща