Катар инвестира $550 милиона в оператора на активите в средната част на веригата на стойността /мидстрийм/ в басейна Permian

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
229
article picture alt description

*Средният сектор /мидстиймът/ включва транспортиране (по тръбопроводи, железопътни линии, баржи, нефтени цистерни или камиони), складиране и търговия на едро на сурови или рафинирани нефтопродукти

 

Oryx Midstream Services, най-големият частен оператор на транзпортиране на суровия петрол в басейна на Permian, обяви днес, че филиал на Qatar Investment Authority (QIA)е придобил значителен дял в Oryx от филиал на Stonepeak Infrastructure Partners. Освен това QIA се ангажира да инвестира в развитието на Oryx, заедно с Stonepeak.

Общата инвестиция на QIA в Oryx ще бъде приблизително $550 милиона. От основаването си през 2013 г. Oryx се утвърди като един от водещите оператори в средния поток в басейна на Permian в Югозападните САЩ. Системите на Oryx транспортират суровия петрол до пазарните центрове за крайна доставка до брега на Персийския залив. Има доставки и до вътрешни рафинерии и нарастващияекспортен пазар в САЩ. След завършване на останалата част от изгражданата система, общият транспортен капацитет на Oryx ще надвиши 900 000 барела на ден и достъп до множество опции за транспорт, предоставяйки на клиентите диференцираната гъвкавост на услугата, от която се нуждаят, за да увеличат максимално стойността на тяхното производство.

 

Изпълнителният директор на QIA, Mansoor Al-Mahmoud, коментира: "Ние вярваме, че Oryx представлява силна платформа в средния сектор с огромен потенциал за растеж.

Очакваме с нетърпение да работим с нашите нови партньори в Stonepeak. Това придобиване е допълнителна демонстрация на стратегията на QIA, за да увеличим размера на портфолиото си в САЩ и да инвестираме повече в големи инфраструктурни проекти." Партньорството е най-новото в поредица от инвестиции, предприети от QIA в САЩ, където QIA има за цел през следващите години да увеличи инвестициите до $45 милиарда.

 

Изпълнителният директор на Oryx Brett Wiggs коментира: „Значимата инвестиция и ангажираност от QIA, заедно със силната оперативна и капиталова подкрепа на Stonepeak, ще ни позволят да продължим да увеличаваме влиянието ни в басейна на Permian и да предоставяме най-високо ниво на обслужване на настоящите и бъдещите клиенти . Радваме се да ръководим Oryx в партньорство с тези инвеститори от световна класа. "Съоснователят и изпълнителен директор на Stonepeak, Michael Dorrell, коментира: „Радваме се, че QIA инвестира заедно с Stonepeak в подкрепа на продължаващото развитие на Oryx. Вярваме, че Oryx е уникално позиционирана стратегическа платформа и основен северноамерикански инфраструктурен актив. Stonepeak and Oryx остават съсредоточени върху предоставянето на критични услуги в средния сектор за приспособяване на нарастващия добив в Permian, а ангажиментът на QIA към Oryx значимо допринася за постигането на тази цел."

 

worldoil.com

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща