Испанските Iberdrola и Naturgy продават на Китай своя дъщерна компания от атомната индустрия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
189
article picture alt description

Испания води преговори с Китай за продажба на две инженерингови компании, които отговарят за техническото обслужване на АЕЦ. Според някои информации, испанските компании Técnicas Reunidas, Iberdrola и Naturgy са приели предложението на Китайската петролна инженерно-строителна корпорация (CPECC) да придобие дъщерното им дружество Empresarios Agrupados. Сделката изисква одобрение от правителството на Испания и министерството на енергетика на САЩ. Empresarios Agrupados, в сътрудничество с американската „Уестингхаус“, предоставя услуги по проектиране, лицензиране, обучение, мониторинг, въвеждане в експлоатация и демонтаж на АЕЦ „Хосе Кабрера“.

Освен китайската компания, в търга може да вземе участие и френската компания Areva, която също е заинтересована да получи контрол над Empresarios Agrupados, отговаряща и за управлението на испанските АЕЦ „Алмарас“ и АЕЦ „Трильо“.

Според източници, участващи в сделката, цитирани от сайтът elconfidencial.com Técnicas Reunidas, Iberdrola и Naturgy са приели предложението на азиатския холдинг, защото е било по-щедро от това на Areva.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща