Иран може да преразгледа отношенията си с МААЕ заради поведението на европейските участници в ядрената сделка

Енергетика / Свят
3E news
411
article picture alt description

Говорителят на иранския парламент Али Лариджани е предупредил, че недобросъвестното поведение на европейските участници в ядрената сделка ок 2015 година ще доведе до промяна на отношенията на Техеран с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Заявяваме недвусмислено, че ако Европа по някакви причини се държи несправедливо при използването на член 37 от ядреното споразумение, Ислямска Република ще вземе сериозно решение за сътрудничеството си с МААЕ и проектът на решение ще е готов за обсъждане в парламента“, цитира иранската информационна агенция Tasnim изявлението на Лариджани на открито заседание на парламента в неделя. Според него заплахата от САЩ принуждава „могъщи европейски страни да се държат жалко и неблагоразумно“.

В частност Лариджани е отбелязал: „За съжаление, един от министрите от европейските страни недвусмислено заяви: САЩ заплашват да увеличат тарифите за внос на автомобили с 25 %, ако не използваме стопиращ механизъм (за увеличение  на натиска върху Техеран), затова ще бъдем принудени да поемем по този път.“. Той е изразил съжаление във връзка с неотдавнашните изявления на Франция, Великобриания и Германия за решенията им за включване на механизма за уреждане на споровете в Съвместния общ план за действие.

В сряда министъра на външните работи на Иран Махамад Джавад Зариф заяви, че решението на Франция, Великобритания и Германия за включването на механизма за уреждането на споровете в Съвместния общ план за действие е юридически  необосновано и политически невярно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща