Златото надхвърли нивото от 1500 долара за унция

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
255
article picture alt description

Стойността на унция злато за пръв път от 2013 г. надхвърли 1500 долара благодарение на повишеното търсене на защитни активи, поради опасенията за ескалация на търговската война между САЩ и Китай и очакваното смекчаване на паричната политика от страна на водещите централни банки в света.

Котировката на злато на борсата Comex в Ню Йорк се повиши по време на търговията с 1,3 % до 1503,3 долара за унция. От началото на годината благородният метал е поскъпнал със 17 %.  Анализаторите вече прогнозират, че цената може да достигне и до 1 600 долара за унция.

Спотовата цена на среброто в сряда се повиши до най-високото ниво за годината – 16,808 долара за унция.

Златото, отнасящо се към категорията на активите на „надеждно убежище“ поскъпва на фона на срива на световните фондови пазари. Спадът е предизвикан от заплахата на САЩ за въвеждане на нови мита върху вноса на китайски стоки и обещанията на Пекин за равностоен отговор на подобри протекционистични мерки.

В допълнение през последната седмица Централната банка на САЩ понижи основната лихва, а ЕЦБ и банката на Япония дадоха знак за готовност за такива стъпки в бъдеще. Вече има и централни банки, предприели тази стъпка. Понижението на лихвите от своя страна повишава привлекателността на благородния метал като инструмент за инвестиции, коментират наблюдателите на пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща