Ердоган: Истанбулският финансов център (IFC) ще бъде открит през 2022 г.

Икономика / България
Галина Александрова
221
article picture alt description

В рамките на дневния ред за диверсифициране на алтернативните финансови инструменти и превръщането на Турция в глобален играч във финансите проектът на Истанбулския финансов център (IFC) ще бъде открит през 2022 година. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган в обръщение по време на финансова конференция в Истанбул.

Проектът за Истанбулския финансов център, който стартира през 2009 г. и в момента се разработва в истанбулския квартал Аташехир цели да бъде един от големите финансови центрове в света. Този забележителен правителствен проект има за цел да изгради финансов център, който ще е по-голям от съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай, а също така цели да превърне Истанбул в център на финансите в международен план.

Финансовият свят беше разтърсен през 2008 г. Името на чисто новото земетресение беше явление, възникнало през 90-те години на миналия век, което нараства експоненциално в началото на новия век и експлодира през 2008 г. с ефект на пренасяне по целия свят. След повече от десетилетие страните по света, включително Турция, все още обмислят нови финансови и икономически структури, за да избегнат подобна криза. Във връзка с това „Турция демонстрира, че е способна да стане участник в тази променяща се финансова игра“, каза още Ердоган.

“Редица държави работят за създаването на нови финансови и икономически структури в свят, затънал в икономическа рецесия”, заяви турският президент, позовавайки се на плана на Турция за развитие на нови финансови структури и инструменти.

Сигналите за възникваща тенденция на преструктуриране в световната икономика представляват възможност за превъзходство на Турция, тъй като страната преследва собствена програма за икономически реформи.

“Финансовата криза през 2008 г. разбули факта, че настоящата система е неустойчива, но тя остава непокътната, дори не е поставена под въпрос. Днес светът е заобиколен от нов страх от икономическа рецесия”, каза Ердоган. “Интервенциите, които създадоха впечатлението, че кризата е преодоляна, вече не се справят ефективн”, подчерта той и добави: “Вярвам, че  Истанбулския финансов център ще бъде регионален център за привличане на финасови средства от ислямските държави и финансови технологии”.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща