ЕК увери САЩ, че в Европа няма пазарни пречки за американския LNG

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1316
article picture alt description

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете увери в четвъртък министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери, че в Европа няма пазарни бариери за доставка на американски енергоносители, в това число и за втечнен природен газ (LNG).

“Нито една страна в ЕС не трябва да зависи от един доминиращ доставчик на газ и през времето на мандата на тази Европейска комисия ние напреднахме, инвестирайки в инфраструктура. Диверсификацията е важна не само за сигурността на доставките, но също така и за конкуренцията. Бих искал да подчертая, че не съществуват пазарни бариери за американската енергия за Европа. Станахме свидетели на значителен ръст на търговията с LNG между ЕС и САЩ“ е заявил Канете на среща с министъра на енергетиката на САЩ.
Американския енергиен министър участва в  преговори между ЕС и САЩ за втечнения природен газ.

По-рано в рамките на конференция в Брюксел на тема втечнен природен газ, американският енергиен министър за пореден път заяви, че САЩ се обявяват против строителството на газопровода „Северен поток 2“, като смятат, че този проект ще засили влиянието на Русия върху външната политика на европейските страни.

„Ние сме против използването на енергетиката за принуда на страните. Оставаме надеждни доставчици на газ. Затова смятаме, че получаването на газ от САЩ е много привлекателна алтернатива за европейските страни. По същите причини ние сме и против строителството на „Северен поток 2“, а също и на „Турски поток“. Те ще транспортират газ от един източник, от една страна. При това 11 от европейските страни зависят от руския газ до 75 % от общия внос“, заяви Пери в рамките на конференцията за LNG. Според него „този проект ще засили присъствието на руския газ в Западна Европа, като осигури възможност на Русия да получи още по-голямо влияние над европейската външна политика“.  

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби за пренос на газ от порядъка на 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Плановете са новият проект да бъде завършен в края на 2019 г. Руската компания Nord Stream 2 смята, че въпреки пречките в частност новосъздадените от Дания по повод новото трасе за преминаване на газопровода, все  още има възможност този срок да бъде спазен. Между другото засега сякаш умишлено се игнорира факта, че количествата за пренос по „Северен поток 2“, както и тези по „Турски поток“ не са кой знае колко по-високи от досега доставяните в Европа. Всъщност става въпрос за преминаване по нови транзитни маршрути на досегашните доставки на природен газ за Европа през Украйна след приключване на договора за транзит. В случай, че бъде запазен договорът за транзит през Украйна това ще означава по-различно разпределение на газовите потоци.

Колкото до вноса на втечнен природен газ от САЩ, по-рано през седмицата ЕК съобщи, за рекорден ръст от 272 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща