Евродепутатите предлагат разширение на зеления сертификат за пътуване

Зеленият сертификат ще се издава от всички регистрирани органи, това ще бъдат болници, лаборатории, лични лекари като всеки от тях ще има свой цифров ключ с QR код

Икономика / Свят
Рая Лечева
649
article picture alt description

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват предложението на Комисията за цифров зелен сертификат за свободно пътуване в условия на пандемия COVID-19, след което могат бързо да започнат преговори с държавите членки за въвеждане на сертификата. Това съобщи днес на онлайн брифинг, организиран от Европейския парламент в България Емил Радев (ЕНП), заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Предложенията са зеленият сертификат за европейските граждани и за гражданите трети странида да съдържа информация  за поставена ваксина; за PCR тест или бърз тест за антигени за преболедуване на заболяването; PCR и бърз антигенен тест с отрицателен резултат, ако човек е здрав. Евродепутатите настояват за разширяване на удостоверение с тест за антитела след преболедуване на вируса. Въпросът с имунизация в трети страни ще трябва първо да се разгледа от Европейската агенция по лекарствата и да се издаде аналогично европейско удостоверение, но все още предстои изчистване на въпроса. Зеленият сертификат ще се издава и в страни като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Сертификатът ще бъде на хартиен или електронен носител и ще бъде QR баркод с цифров подпис на органа, който е издал документа и няма да съдържа лични данни на човека, на който е издаден сертификата, увери Емил Радев. Личните данни на хората ще бъдат защитени и след отмяната на пандемията от Световната здравна организация веднага ще бъдат изтрити. Те ще се съхраняват в обща база данни без да влизат като информация в баркода, който ще бъде издаван.

Зеленият сертификат ще се издава от всички регистрирани органи, това ще бъдат болници, лаборатории, лични лекари като всеки от тях ще има свой цифров ключ.

Естествено големи са очакванията, но няма да се решат всички проблеми като например с каква продължителност е имунитета след ваксина. Ако нямате сертификат ще пътуване със стандартния PCR, който ще бъде по-щателно проверяван за фалшификации.

Сертификатът ще бъде единствено за свобдно движение без да създава ограничения за хората, които нямат такъв сертификат, защото идеята е да няма дискриминация. Затова Европейския парламент иска да разшири максимално зеления сертификат. След приемането на предложенията в ЕП, предстоят тристранни преговори със Съвета (страните-членки) и Европейската комисия, които ще са свързани с получаване на медицинската гледна точка на специалистите. Това ще даде възможност възможно най-бързо сертификатът да бъде готов и да започне да работи от юни и от юни да пътуваме по-лесно.

Към момента решението е сертификатът да важи до 6 месеца след ваксиниране или 180 дни. Повече детайли тепърва ще се уточняват по отношение на антигенните тестове и PCR тестовете, както и тестовете за антитела предвид факта, че лаборатории и болнични заведения имат различни показатели при резултатите от изследванията. Политиците предстои да чуят мнението на медицинските специалисти следващите седмици.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща