Делът на „Газпром“ на европейския газов пазар е бил 33 процента през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
747
article picture alt description

Дела на „Газпром“ на пазара на газ в Европа през 2020 г. е бил от порядъка на 33 %. Това е съобщила генералният директор на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова в изказване на Гайдаровския форум, цитирана от руската РИА Новости.

Към края на годината цените по нашите договори са били малко по-ниски от спотовите котировки на европейските хъбове, което допълнително е стимулирало нашият експорт, е заявили Бурмистрова.

Вече трети месец обемите от нашият експорт в някои случаи са достигнали, а в други са надхвърлили показателите отпреди кризата. Изпълняваме успешно всичките си задължения пред вносителите и запазваме пазарен дял на ниво от около 33 процента. Общо за страните от Европа и Турция, „Газпром“ през 2020 г. е доставил около 175 млрд. куб м газ, което е достоен резултат, предвид трудните условия на пазара, е подчертала Бурмистрова. По думите й, нестабилността на световните газови пазари е доказала силната страна на класическите дългосрочни договори на „Газпром“. Цените по тях са по-устойчиви и предсказуеми, тъй като компанията използва различни форми на индексация. Докато в случаите на обвързването на цените с хъбовете се използват в това число и договори с дълъг период на доставки, които са подложени на моментни колебания на пазара.

Дела на „Газпром“ на европейския газов пазар през 2019 г. е бил 36 процента.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща