Германия и Дания откриха първият в света хибриден офшорен интерконектор

Икономика / Свят
3E news
2073
article picture alt description

Германия и Дания официално откриха първата  в света „хибридна“ офшорна междусистемна връзка  (интерконектор) в Балтийско море, става ясно от съобщение на системните оператори 50Hertz (Германия) и Energinet (Дания).

Проектът под името “Комбинирано мрежово решение“ (Combined Grid Solution, CGS), свързва морските подстанции на датската офшорна вятърна електроцентрала Kriegers Flak с мощност от 600 МВт, пускът, на която е планиран за 2021 г. и действащите немски офшорни електроцентрали Baltic1 (148 MW) Baltic 2 (288 MW) чрез два подводни кабела, всеки по 200 MW и дължина от 25 километра.

Съответно, електроенергията, произведена от тези централи може да се пренася, както за Дания, така и за Германия в зависимост от пазарната ситуация и системните нужди. Това ще осигури и по-ефективно интегриране на променливите ВЕИ в енергийната система.

Това комбинирано мрежово решение е важен опит за интеграция на няколко морски вятърни електроцентрали за осигуряване на електроенергия за няколко страни. Такъв подход ще бъде неизменна част от осъществяването на т.нар. енергийни острови – центрове за офшорна вятърна енергетика, които ще се създават в Северна Европа.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер определя този проект като “ европейски фар за трансграничното сътрудничество в областта на офшорната вятърна енергетика“. Проектът се определя като технологична иновация, пример и за бъдещи офшорни електрически мрежи.

„В този проект 50Hertz и Energinet са пионери в областта на ефективната интеграция на офшорни вятърни електроцентрали в трансграничния европейски пазар на електроенергия“, заявява Stefan Kapferer  генерален директор на 50Hert

“Той ни предлага няколко ефективни варианта за балансиране на честотата и напрежението в преносните мрежи за по-гъвкава интеграция на възобновяемите източници на енергия и повишаване на стабилността на системата. Затова проектът CGS е важен елемент от нашата стратегия за покриване до 100 процента от търсенето на енергия в нашата система в разстояние на година с възобновяеми източници на енергия до 2032 година. Освен това проектът демонстрира голямата значимост на Европейската Балтийска зона за енергийния сектор“.

Във връзка с това, че магистралните мрежи на източна Дания и Германия не са синхронизирани е било необходимо изграждането на двоен конвертор (преобразувател) на подстанцията Bentwisch близо до Rostock, който да преобразува постъпващият променлив ток  (AC) в постоянен (DC) и отново обратно в променлив тойк. В този случай това е единственият начин за осигуряване на безпроблемният поток на електроенергия между Дания и Германия.

Проектът се определя като ключов за Дания в пътя й за постигане на климатична неутралност. След пускането на интегрираната вятърна електроцентрали Kriegers Flak в експлоатация през 2021 г. тя ще осигури захранването на 600 хил. домакинства в региона  Zealand


Още по темата: https://www.50hertz.com/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща