Володимир Зеленски встъпи в длъжност и разпусна парламента

Икономика / Свят
Галина Александрова
435
article picture alt description

На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски положи днес клетва като президент на Украйна, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.
   

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза новият държавен глава.
  

 Зеленски заяви, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Той призова украинците да се връщат в страната, посочва ТАСС.Новият украински президент заяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори, без да изчаква вота, който би трябвало да се състои през октомври, предаде Франс прес.
   

"Разпускам парламента", заяви той пред депутатите и делегациите от чужбина, събрани на тържествено заседание на Върховната рада. АФП напомня обаче за "юридическите неясноти около възможността той да започне съответната процедура, изискваща спазването на множество условия". 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща