"Ведомости": "Нафтогаз" разкри същността на новия иск на "Газпром" в арбитражния съд в Стокхолм

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
447
article picture alt description

Един от съществените рискове за потенциалните инвеститори в дълговите инструменти на „Нафтогаз“  е вероятността да се преразгледа решението на арбитражния съд от Стокхолм за транзитния договор с „Газпром“, пише вестник “Ведомости” във вторник, позовавайки се на проспекта за емитиране на еврооблигации от “Нафтогаз”.

По данни на изданието, новото арбитражно дело касае иск, иницииран от „Газпром“ на 20 април 2018 г. Два месеца преди това стокхолмския арбитражен съд постанови, че по двата продължаващи от 2014 г. спорове за договорите за преки доставки на газ за Украйна и за транзита през територията й, „Газпром“ трябва да плати на украинската компания 2,56 млрд. долара. Освен това „Газпром“ бе задължен до края на действието на договора за транзит през 2019 г. да заплати на „Нафтогаз“ сумата от 2,35 млрд. долара за 110 млрд. куб м годишно, но посочи, че е възможно намаляване на задълженията на „Нафтогаз“ по договора за покупка на газ над 10 пъти.  

В съответствие с документа на 14 юни „Газпром“ е представил пред арбитража претенциите си. „При който и да е от вариантите, които устройват руската компания, „Нафтогаз“ ще трябва да й плати около 2,1 млрд. долара и да се откаже от собствените си претенции за 11,58 млрд. долара“, пише изданието.
Според вестника, „Газпром“ иска да се признае задължението му за обема за транзит за недействителен от 19 януари 2009 г. до 31 декември 2017 г. и да се преразгледа за периода от 1 януари 2018 г. до края на договора. Както пише вестникът, украинската страна се опасява от компенсиране на претенциите. Тоест, че претенцията на „Нафтогаз“ по арбитража за транзит ще стане невалидна, ако не се отмени претенцията на „Газпром“ за 2,1 млрд. долара.

Като алтернатива на исковете за обемите за транзит за периода 2018-2019 г., „Газпром“ настоява за анулиране на двата договора от 1 януари 2018 г.  „Този ход цели да лиши „Нафтогаз“ от възможността да иска компенсации за недополучен газ през последните две години по договора. Освен това, анулирането на договора от началото на 2018 г. ще лиши украинската компания дори от теоретичната възможност да иска чрез съда повишаване на плащанията за транзит през 2018-2019 години, аргументирайки това с ускоряване на амортизацията на собствената газотранспортна система“, пише изданието. Подобен иск бе подаден от „Нафтогаз“ в стокхолмския арбитраж на 6 юли миналата година, като размерът по него е 11,58 млрд. долара без лихвите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща