В Швеция расте обществената подкрепа за атомната енергетика

Енергетика / Свят
3E news
2618
article picture alt description

Шведското издание Analysgruppen публикува резултати от социологическо проучване на агенция Novus за отношението на населението на страната към атомната енергетика. Анкетите са проведени чрез уеб интервю в периода 24 - 30 октомври 2019 г. сред 1027 жители на възраст между 18 и 79 години. Според резултатите, 78% от интервюираните подкрепят атомната енергетика, като преди две години техният дял е бил 71%.

35% са „за“ продължаване на експлоатацията на съществуващите АЕЦ в рамките на планирания срок, заедно с възможността за удължаване на експлоатацията им, а 43% подкрепят предложението за строителство на нови енергоблокове. Против ядрената енергетика са само 11% от анкетираните, като предишни години те са били около 20%, цитира изданието atomic-energy.ru.

Една от основните причини за нарастването на подкрепата за атомната енергетика в страната, според социолозите, е растящата популярност в обществото на темите за изменението на климата и намаляването на изпускането на парникови газове в атмосферата.

В момента в Швеция работят 8 атомни енергоблока в три АЕЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща