Британският премиер Джонсън загуби мнозинството си в парламента

Има голям напредък в преговорите за промяна на сделката за Брекзит, заяви Борис Джонсън и прикани депутатите да не разрушават постигнатото

Икономика / България
Галина Александрова
219
article picture alt description

Правителството на британския премиер Борис Джонсън загуби днес работното си мнозинство в парламента, след като депутатът консерватор Филип Лий премина в редиците на партия Либерални демократи, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Това консервативно правителство агресивно се стреми към Брекзит с вредни последици по безпринципен начин. Това неоправдано излага на риск живота и прехраната на хората и своеволно застрашава целостта на Обединеното кралство", посочи Лий в изявление.

Депутатът си смени мястото в залата точно когато премиерът беше започнал да говори за последната среща на високо равнище на Г-7 миналия месец в Биариц, Франция.

В речта си Борис Джонсън заяви, че през това лято е постигнал "голям импулс" в преговорите с ЕС за Брекзит и че приемането на подготвен закон, който да блокира напускането на съюза без споразумение, би разрушило преговорите, предаде Ройтерс.

Членовете на Камарата на общините, които се противопоставят на твърдия Брекзит, планират днес да установят контрол върху работата на парламента, за да прокарат законопроекта. Джонсън каза, че това "би ни накарало да молим за още едно безсмислено отлагане" на излизането на страната от ЕС.
В речта си на шумното заседание на Камарата и под подигравателните реплики на депутати той заяви, че има и други начини за избягване на твърдата граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия. Според него този въпрос ще бъде дискутиран скоро с ЕС, както и с ирландския премиер Лио Варадкар в понеделник.

Британският премиер отново прикани депутатите да избегнат варианта с нови избори, като гласуват против законопроекта, блокиращ излизането от ЕС без сделка.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща