Блинкен: В интерес на САЩ е прекратяване на санкциите срещу Nord Stream 2 AG

Енергетика / Свят
3E news
1618
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил, че е в интерес на САЩ да спре санкциите срещу Nord Stream 2 AG, както и срещу ръководството, така и  срещу служителите.

„Днес Държавният департамент внесе в Конгреса доклад в съответствие с поправките в закона PEESA, определяйки четири кораба, пет организации и едно лице, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток 2“, включително Nord Stream 2 AG и ръководител на компанията Матиас Варниг. Лицата, идентифицирани в доклада подлежат на санкции, съгласно PEESA, освен ако не бъдат прекратени “, се казва в писмено изявление на Бликен.

Той заявява, че отбелязаните в доклада кораби и организации „ще бъдат обект на санкции“, макар и пряко да не се казва, че ще има такива, или ще бъдат въведени.

„Реших, че от национален интерес за САЩ е спиране на изпълнението на санкциите срещу Nord Stream 2 AG, нейният директор Матиас Варниг и корпоративните служители на Nord Stream 2 AG“, заявав Блинкен.

Изявлението на Блинкен е било разпространено по време на срещата му с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Рейкявик.

След срещата стана ясно също така, че двамата държавници ще подготвят предложения до президентите на Русия и САЩ за среща, включително и по темата за стратегическата стабилност.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща