Американските компании според Тръмп местят предприятията си от Китай във Виетнам и други страни от Югоизточна Азия

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
495
article picture alt description

Американските компании местят предприятията си от Китай във Виетнам и други страни от Югоизточна Азия, след като САЩ повиши митата върху китайските стоки. Това е заявил президентът на САЩ Доналд Тръмп в неделя в интервю за Fox News.


„Компаниите масово напускат Китай, заради повишението на митата“, е отбелязал Тръмп. По думите му „САЩ и Китай са разполагали с добър вариант (за търговска) сделка, но след това те (Китай) са решили да я променят“. „Казах, че в такъв случай ние ще въведем мита върху китайските стоки“, е добавил президентът. Той смята, че в крайна сметка Пекин ще се съгласи на търговско споразумение със САЩ, тъй като повишаването на митата нанася съществени щети на икономиката на Китай. „Митата убиват Китай“, е подчертал той. По думите му новото споразумение при това трябва да бъде сключено според американските условия.  Тръмп неведнъж изразява недоволство от огромния дефицит в търговията с Китай, който, както предава ТАСС думите на американския президент достига сумата от 500 млрд. долара.


САЩ, както вече бе оповестено по-рано повиши митата за китайските стоки от 10 на 25 % от 10 май за сума от 200 млрд. долара. Подготвя се и процес за повишаване на митата и за останалите китайски стоки за сумата от още 300 млрд. долара. В отговор Китай заяви на 13 май, че от 1 юни въвежда реципрочни мерки – повишава митата за над 5 хил. стокови позиции от САЩ за сумата от 60 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща