TANAP срещу Турски поток: как азербайджанският газ удря Русия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
465
article picture alt description

Азербайджанският природен газ от находището Шах Дениз в Каспийско море, който се доставя по тръбопроводаTANAP в Европа и Турция, се противопоставя на руския газопровод Турски поток. За това пише военно-политическият експерт Александър Коваленко (блогър в „Злойодессит“ – украински политически и икономически блог) на своята страница в Живой журнал.Т

Той напомня, че TANAP е пуснат в експлоатация на 1 юли, а сега неговата производителност е 16 милиарда кубически метра годишно. Резервите на Шах Дениз се оценяват на 1,2 трилиона кубически метра.

 

На фона на спадащото търсене и цените на руския газ в Европа, където има стремителна експанзия на втечнения природен газ от САЩ, който вече заема 20% от пазара, дългогодишният и редовен клиент на синьото злато на Русия – Турция, рязко намали вноса, пише той.

През първата половина на 2018 г. Русия е изнесла за Турция 12,7 милиарда кубически метра газ, а през 2019 г. са доставени малко повече от 8 милиарда кубически метра.

 

По такъв начин, спада на цените на газа до ниво от 120 долара (в Холандия) до 130 долара (в хъба NBP във Великобритания) за хиляда кубически метра, вместо от 240-250 долара, изчислени от Газпром, намаляването на търсенето и появата на такъв конкурент като TANAP, вече обещават загубите на руския монопол през 2019 г. да са 7 млрд. И по-нататъшните загуби само ще растат, подчертава експертът.

 

Той обясни, че ако сега TANAP ще доставя газ по формулата 10 милиарда кубически метра за клиенти в ЕС и 6 милиарда кубически метра за Турция, то в бъдеще ще искат да разширят капацитета му до 23 милиарда кубически метра годишно до 2023 г. и 31 милиарда кубически метра до 2026г.

 

Освен това, в Евросъюза се възстановиха преговорите за закупуване на газ от Туркменистан. Въпросът за тези доставки беше повдигнат по време на Каспийския икономически форум. И тук се говори за интерес към доставки до 30 милиарда кубически метра газ годишно. Вече е известно, че в проекта за тези доставки участват немската Edison Technologies GmbH и MMEC Mannesmann GmbH, френската Air Liquide и китайската Sinopec.

В предишни свои публикации Александър Коваленко е писал и прогнозирал, че „Няма да се изненадам, ако със 100% търсене на доставки чрез TANAP, обемът може да бъде увеличен чрез изграждане на допълнителни разклонения до 60 милиарда кубически метра“.

Също така, че спадът в цените на природния газ е ударил Русия, тъй като "Газпром" е планирал цена на газ от 250 долара за 1000 кубически метра, но е тя е достигнала до 120 долара.

„Злойодессит“ – украинският политически и икономически блог, оценява, че Русия загуби 10 милиарда долара в търговската война между САЩ и Китай.

Има и анализ, че западните санкции засягат Русия: тя не може да пробие в най-голямото газово поле в света.

 

segodnya.ua

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и Черноморски регион

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща