Maersk с амбиция да вкара в морето търговски кораб с нулеви емисии преди 2030 година

Компанията е намалила към днешна дата емисиите си с 42 на сто и ще продължи да прилага активно мерки за енергийна ефективност.

Климат / Свят
3E news
678
article picture alt description

Maersk e поредната световна компания, която също си поставя големи цели за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година. По-известенна само като Мерск, е бизнес група със седалище в Копенхаген. Освен с основната си дейност спедиция и транспорт, компанията работи и в областта на добива и преноса на енергийни ресурси, банкирането и търговията. Виждаме и нея сред примерите на Европейксата комисия в доклада “Making the most of Europe’s climate leadership”. 

Компанията си поставя за цел да постигне въглероден неутралитет на своите операции през 2050 г. “За да достигнем тази цел, поставихме пътна карта от 60% относително намаляване на емисиите през 2030 г. и чисти неутрално въглеродни операции през 2050г.”, съобщават от Мерск.

Оттам коментират също, че имат амбицията да вкарат търговски жизнеспособен нетен нулев кораб на морета преди 2030 г. Към днешна дата компанията е постигнала 42% намаление на емисиите си. “Ще продължим да работим интензивно върху мерките за енергийна ефективност за намаляване на емисиите. Но за да достигнем нулеви емисии, трябва да преминем към алтернативни и устойчиви морски горива, което е сериозно предизвикателство”, коментират от Мерск.

Mерск също е партньор в „Maersk Mc-Kinney Møller Център за кораблаване с нулев въглерод”, което е независим и изследователско център с нестопанска цел с мисия до декарбонизира глобалното корабоплаване. Центърът е стана възможно чрез дарение от А.П. Фондация Møller.

Мерск заедно с Университетът в Копенхаген разработва пилотен проект за въглеродно неутрално гориво, наречено LEO. Горивото е смесица от алкохол и растителни отпадъчни материали и в момента се произвежда в тонове, за да се подложи на изпитване на двигателя в рамките следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща