LSE води преговори за покупка на един от световните доставчици на финансови услуги

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
171
article picture alt description

Лондонската фондова борса LSE води преговори за покупка на вторият по големина световен доставчик на финансова информация - RefinitivHoldings Ltd., акционери в който са инвестиционни фондове начело с Blackstone, а също така и Thomson Reuters.

Борсата смята, че благодарение на придобиването на мрежата от търговски и информационни терминали, принадлежащи на  Refinitive ще може да увеличи възможностите си за доставка на данни, да диверсифицира спектъра на търгувани активи, да разшири достъпа до целевата аудитория.

В резултат обсъжданата сделка с  Refinitive може да бъде оценена на около 27 млрд. долара, заедно с дълговете, се казва в съобщение на LSE.

За плащане на активите, по данни на Financial Times, борсата ще пусне нови акции за около 14,5 млрд. долара.

Акционерите на  Refinitiv ще получат в разширяващият се бизнес на LSE около 37 % акции и малко под 30 % от гласовете, съобщава LSE. Настоящият председател на съвета на директорите на Лондонската борса, според очакванията ще запази своите позиции.

 Refinitiv притежава втората по големина (след Bloomberg) мрежа от 40 хил. терминала Eikon, които осигуряват доставката на борсова информация и дават достъп до търговете, като към нея принадлежи и информационната система World Check за проверка на контрагентите.

Фактически борсата в резултат на сделката ще промени профила на своята дейност, ставайки не само оператор на борсова търговия, но и информационна компания. LSE отдавна търси възможност за разширяване на бизнеса. През 2017 г. борсата не можа да купи немската  Deutsche Borse и придобиването сега на Refinitive ще й даде контрол над една от основните световни борси за търговия с валута и ще я направи основен конкурент на агенция Bloomberg.

През миналата година LSE увеличи приходите от печалба от продажба на информация с 9 %, като при това приходите й от борсови операции са нараствали със значително по-ниски темпове.

Капитализацията на LSE е малко под 25 млрд. долара.

Консорциум начело с Blackstone в началото на 2018 г. придоби от  Thomson Reuters да 20 млрд. долара бизнес в сферата на финансовата информация, получавайки в създадената за управление на този бизнес компанията Refinitiv 55% от акциите.

Дългът на  Refinitiv по данни на Financial Times надхвърлят 12 млрд. долара. Приходите на компанията са от порядъка на 6,3 млрд. долара на година.

Reuters News според условията на споразумението получава 325 млн. долара на година за предоставяне на новини за клиентите на Refinitiv, където Thomson Reuters както и преди притежава 45 % от акциите.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща