Kолко бързо ще намалява растежът на газовия сектор в бъдеще

Енергетика / Свят
3E news
610
article picture alt description

Вече изминаха три години поне откакто дискусиите относно „бъдещата роля на газа“ занимават създателите и коментаторите на енергийната политика на ЕС. Забележително колко малко напредък е постигнат оттогава, отбелязва Euroactive.

Въпросът придоби известна яснота от Европейската комисия миналата седмица. А Франс Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на Комисията по Европейския зелен пакт, не смекчи думите си. „Искам да бъда кристално чист: изкопаемите горива нямат жизнеспособно бъдеще“, каза той пред участниците в годишната конференция на Еврогаз миналата седмица. "И това важи и за изкопаемите газове, в дългосрочен план." „Бъдещето - продължи той - е в безвъглеродната електроенергия и декарбонизирания газов сектор, който обхваща водорода като енергиен носител и зеления водород като крайна дестинация.“ В най-добрия случай, изкопаемият газ ще „играе преходна роля за ограничен период от време“ в страни като Полша, които в момента са силно зависими от въглищата и им липсват други възможности за декарбонизация с необходимата скорост и мащаб, каза той.

Плановете на Европейската комисия да предприеме репресии срещу газовата индустрия, станаха ясни през септември миналата година, когато изпълнителната власт на ЕС представи своя план за климата за 2030 г. „До 2030 г. потреблението на въглища ще бъде намалено с повече от 70% в сравнение с 2015 г., а на петрола и газа съответно с над 30% и 25%“, заяви Комисията в новите си предложения за политиката в областта на климата.

Големият въпрос сега е как тези политически намерения ще бъдат превърнати в закон. При предишната Комисия служителите обявиха „газов пакет“ от законодателство, който първоначално се очакваше през 2020 г. Новата Комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, отложи инициативата до юни 2021 г., като включи прегледа на газа в предстоящия си енергиен пакет от юни и закони за климата, насочени към постигане на актуализираните цели на блока за климата за 2030 г.

По това време служителите на Комисията вече не говореха за „газов пакет“, а за „газов пакет за декарбонизация“, семантичен ход, целящ да подчертае промяна в приоритета към действията в областта на климата. Фокусът на реформата, обясниха служители, вече не е да създава законодателство „за“ газовия сектор, а да регулира индустрия, чиито емисии бързо се превръщат в отговорност в борбата на Европа с изменението на климата.

Оттогава пакетът за „декарбонизация на газа“ е допълнително отложен до декември и ще бъде представен заедно с нови разпоредби за справяне с течовете на метан по веригата за доставка на газ. Междувременно актуализацията на директивата за възобновяемите енергийни източници през юни ще въведе система за сертифициране на водорода, позволяваща на купувачите да различават възобновяемия водород от другите, по-замърсяващи форми на водород, произведен от изкопаеми газове. Сега всички признаци сочат към намаляване на растежа в газовия сектор. Ключовият въпрос е колко бързо ще бъде.

Газовите котлони са в центъра на дебатите за бъдещето на планетата, коментира и сайта Тhe Verge. Някои градове в Америка се опитват да намалят емисиите си на парникови газове, като се отърват от газовите печки в новото строителство. Но индустрията на природен газ не спира без борба. Прогазовите маркетингови кампании промотираха газовите печки. Това затрудни градовете като Сиатъл да приемат мандати, които да ограничат използването на газ в домове и сгради. Това, което е заложено в тази битка, е способността на градовете да намалят своите емисии на парникови газове.

Допълнително усложняващо обстоятелство е, че газовата индустрия от десетилетия се оформя като „по-чиста“ алтернатива на изкопаемите горива като въглища и нефт. „Вероятно би трябвало да обсъдим името му: „ Природен газ “, казва Панама Бартоломи, изпълнителен директор на неправителствената коалиция за декарбонизация на сгради в Калифорния. „Това е може би една от най-успешните маркетингови кампании, които сме виждали от голяма индустрия, за да наречем това, което наистина е опасен замърсител, нещо естествено.“

Неотдавнашните изследвания разкриха този изцяло естествен образ. Оказва се, че процесът на извличане на природен газ и донасянето му в домовете на хората може да причини сериозни щети на климата, тъй като извлича толкова много метан. Метанът е супер мощен парников газ с още по-голяма мощност за загряване на планетата от въглеродния диоксид. Нещо повече, газовите печки също могат да повлияят на качеството на въздуха в дома.

Природният газ е използван в домовете от 1700 година, първоначално за осветление. А през 1900 година вече навлиза трайно в в домовете като чисто гориво и алтернатива на изкопаемите горива и става един от най-предпочитаните методи за готвене в Америка. 1/3 от американците готвят на газ днес. В някои райони 70% от домакинствата използват газ. Технологията за добиването на природния газ е фракинг, прониква в скалите, в земните недра, тя превръща Америка в най-големият производител на натурален газ в света. Проблемите с изпозлването й са свързани със да замърсяване на водните ресурси и отделяне на голямо количество метан във въздуха.

Дебатите за начина, по който ще бъде намален растежа на използването му в световен мащаб предстои.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща