Forbes: „Лукойл“ заема първо място в рейтинга на 200-те най-големи частни комания в Русия

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
258
article picture alt description

Петролната компания „Лукойл“ отново оглави рейтинга на най-големите частни компании в Русия, който бе публикуван в понеделник от списание Forbes.

Компанията е лидер по приходите на компанията за 2018 г. възлизат на 8.036 трилиона рубли. В нея  работят над 102 хиляди служители. С тези показатели компанията „Лукойл“ над четири пъти надвишава приходите на „Сургутнефтегаз“, която е на второ място, измествайки компанията X5 Retail Group, която управлява търговските вериги „Пятерочка“, „Перекресток“, „Карусель“ и „Перекресток Експресс“.


На четвърто място е ритейлърът „Магнит“, а на пето – петролната компания „Татнефть“. Шеста е „Новатек“, а седма – металургичната компания Evraz. Десетката на най-големите руски частни компании затварят НЛМК, „Норльский никель“ и групата компании „Мегаполис“.


В сравнение с рейтинга от миналата година, топ 10 на най-големите частни компании в Русия напусна „Русал“, заемайки 11-о място в класацията за 2019 година.


Най-големият работодател сред частните компании в Русия в класацията тази година беше „Магнит“, който има 297,7 хиляди служители. Вторият постоянен лидер в класацията на работодателите от 2015 г. насам е X5 Retail Group, в която работят 278 хиляди души. „Сургутнефтегазь“ затваря челната тройка с почти 113 хиляди служители.

Според оценката на съставителите на рейтинга общите приходи на 200-те частни компании за година са се увеличили с 22,2 % - до 43,7 трлн. рубли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща