Engie излиза от въглищната индустрия, в Чили вече строи нови ВЕИ

Енергетика / Свят
3E news
1016
article picture alt description

Една от най-големите електроенергийни компании в света – френска Engie излиза напълно от бизнеса за производство на електроенергия от въглища до края на 2027 г.

Към настоящия момент в портфейла на компанията влизат 4 ГВт въглищни мощности – малка част от парка от електроцентрали, размерът, на които през миналата година достига 101 ГВт.

В Европа производствените активи на въглища на компанията ще бъдат ликвидирани още през 2025 година. Излизането от въглищното производство според компанията касае и мощности за системите с централно отопление. Тези енергийни блокове ще бъдат преобразувани за използването н биомаса.

Тези дни компанията, които управлява електроцентрали, работещи на основата на въглища и в други страни в света (Бразилия, Перу, Мароко и Чили) обяви, че през 2025 г. ще затвори производството си в Чили. На тяхно място ще построи 2 ГВт мощности, работещи на основата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) към същата година.

Нещо повече – от планираните 2 ГВт ВЕИ-мощности, основно слънчеви и вятърни, 600 МВт вече са в процес на изграждане. Общият обем на инвестицията се оценява на 1,5 млрд. евро.

Затварянето на чилийските въглищни централи ще позволи на компанията да намали емисиите от СО2 от дейността си, свързана с производството на електроенергия в Чили с 80 % през 2026 година, което ще доближи компанията до заявеното намерение за постигане на дългосрочната цел от въглеродна неутралност през 2050 година.

В плана на Engie влиза и намерението за производство на екологично чист водород. Компанията участва в три водородни проекта - HyEx (с Enaex)за производство на екологично чист амоняк, с Hydra за насърчаване на въвеждането на водородни камиони в минния сектор и в съвместен проект с  Walmart за въвеждане на 149 водородни крана.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща