Brent се търгува на ниво от 66,54 долара за барел

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
420
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол преминаха към повишение по време на търговията в четвъртък, след като преди това отчетоха спад, поради изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че може да въведе допълнителни мита върху китайските стоки.

Августовският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в късния следобед поскъпна с нови 0,08 % до 66,54 долара за барел.
Стойността на фючърса за петрола сорт WTI на NYMEX добави нови 0,12 долара – до 59,5 долара за барел.

Участниците на пазара очакват началото на срещата на G20 в Осака по време, на която трябва да се проведе среща на лидерите на САЩ и Китай. От особено значение е изявлението на американския президент за нови допълнителни мита върху китайските стоки. Пазарите обръщат внимание и на обещанията за среща на ниво Путин – Тръмп.  Тази среща през последните часове влезе във вниманието на наблюдателите, заради придвижването на закона за санкции на САЩ срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Като цяло анализаторите следят внимателно всяка стъпка на американския президент както по отношение на Китай, така и по отношение на Русия, без да изпускат от погледа си и европейските реакции. Между другото Европа в момента е в доста неизгодна позиция предвид смяната на състава на Европарламента и Европейската комисия.

В подкрепа на петролния пазар по-рано се оказаха данните на министерство на енергетиката на САЩ за нивото на резервите от горива, както и данните за намаляването на запасите в Кушинг с 1,75 млн. барела.

Не без значение е и сделката ОПЕК+, която ще започне в началото на следващата седмица.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща