20 са жертвите на урагана Дориан на Бахамите

Икономика / България
Галина Александрова
360
article picture alt description

Жертвите на урагана Дориан на Бахамските острови вече са 20, съобщи министърът на здравеопазването Дуейн Сандс, цитиран от Франс прес и ТАСС, предаде БТА.

Сандс отбеляза, че спасителните операции и претърсването на наводнените къщи едва са започнали.

По последни данни Дориан е разрушил или повредил около 13 000 сгради на Бахамските острови. Обширни райони са под вода.
Отслабнал, но все още представляващ смъртоносна заплаха, ураганът продължава по пътя си на север по югоизточното крайбрежие на Съединените щати, предаде Асошиейтед прес.

Милиони хора получиха нареждане да се евакуират, на фона на прогнозираните наводнения заради проливните дъждове и големите вълни.

Ураганът, който бе достигнал максималната пета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, отслабна до втора категория.
Скоростта на съпътстващите ветрове надхвърля 176 км/ч, съобщи ТАСС.

Междувременно ураганът се отправя към бреговете на американските щати Джорджия, Южна и Северна Каролина. Според синоптици бурята е намалила мощността си, но е увеличила своя размер. Това създава условия за допълнителни щети по американското югоизточно крайбрежие.

В Северна Каролина е обявено извънредно положение. Живеещите по крайбрежието се готвят за тройна заплаха - от разрушителни ветрове, проливни дъждове и приливни вълни от исторически пропорции. Ситуацията може да доведе щети и прекъсване на електрозахранването.

Подобни са опасенията за Южна Каролина, където в централната част на Чарлстън съществува риск от наводнения.

Очакванията са лошите метеорологични условия да се стоварят върху региона днес или утре.

Междувременно генералният секретар по хуманитарните въпроси към ООН Марк Лоукок заяви, че около 70 000 души на Бахамите са в спешна нужда от помощ. След като посети пострадалите райони Лоукок каза, че най-належаща е нуждата от вода, храна и подслон.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща