Строителството на нов енергиен блок на АЕЦ иранската АЕЦ „Бушер“ започва през следващия месец

Енергетика / Свят
3E news
662
article picture alt description

Иран планира да започне строителството на вторият енергиен реактор на атомната си електроцентрала в  (АЕЦ) Бушер, доставян от Русия през следващият месец. Това се казва в непотвърдени съобщения, базирани на организацията за атомна енергия на страната, пише NucNet.

Иран и Русия пописаха споразумение за строителството на два нови блока в Бушер през ноември 2014 г. Тази година, през юни беше подписано окончателното споразумение за строителство.

В съобщението се казва, че първият нов блок може да бъде завършен в края на 2025 година,  а строителството на трети блок може да започне през 2021 година.

През септември 2018 г. председателят на руската държавна корпорация „Росатом“ заяви, че официално е започнала работата над проекта за строителството на два енергийни блока.

Алексей Лихачов заяви на генералната конференция на МААЕ, че на мястото в югозападен Иран, в района на Персийския залив „практическите дейности“ са в ход. От  „Росатом“ казаха, че дейностите включват укрепване на почвата, което е задължително условия за полагането на първия бетон. Изкопните дейности започнаха през октомври 2017 г. АЕЦ „Бушер 1“ е единствената търговска ядрена инсталация в Иран, като реакторът с мощност от 915 МВт, доставен от Русия е пуснат в търговска експлоатация през септември 2013 г.

АЕЦ „Бушер 2 и 3“ ще е с реактори с вода под налягане по руска конструкция – ВВЕР-1000.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща