Германия очаква към средата на август да бъдат постигнати конкретни резултати със САЩ за „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
373
article picture alt description

Германия разчита към средата на месец август да бъдат постигнати конкретни резултати от преговорите със САЩ за „Северен поток 2“. Това е заявил министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. 

„През тази седмица в същия кръг (от служители) ще има нова видеоконференция по тази тема и ще продължим обсъждането й. Засега не сме стигнали до тази точка, където може да се обяви решение. Става дума действително за влиянието на „Северен поток 2“ върху Украйна“, е заявил Маас пред бундестага. 

Той е напомнил, че Германия разчита, че договорът за транзит на газ между Русия и Германия ще бъде продължен. „Поставихме си цел към средата на август да имаме конкретен резултат“, е заявил министърът. 

По-рано Белия дом констатира, че да се попречи на строителството на газопровода ще е трудна, тъй като той е практически готов. САЩ заявиха на 20 май тази година, че се отказват от въвеждане на санкции срещу компанията Nord Stream 2 AG, която осъществява проекта, обяснявайки, че това не е от националните интереси на страната. След това обаче САЩ въведоха санкции срещу организации от Русия и кораби, работещи по проекта „Северен поток 2“. 
Газопроводът „Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща