ТЕЦ „Брикел“ от години изгаря нерегламентирано биомаса, въпреки санкциите на РИОСВ

Централата е получила разрешение от МОСВ да изгаря по 500 хил тона боклук, скоро възобновява работата си

Климат / България
Георги Велев
542
article picture alt description

Жители на Гълъбово неуспяха да се съберат на протест срещу замърсяването на ТЕЦ „Брикел“, защото кметът на града Николай Тонев не разреши мероприятието да се случи. Причината бе, че е липсвало предварително уведомление за протеста. Градоначалникът е събрал в залата в Общината недоволните граждани и директорът на ТЕЦ „Брикел“ Яни Павлов, съобщава информационният сайт zaistinata.com.

Предварително обявеният протест на гражданите от Гълъбово срещу индустриалната дейност на „Брикел“ЕАД – енергийното дружество на Христо Ковачки, което непрекъснато и тежко замърсява околната среда, не се състоя.

По време на срещата кметът е обяснил, че ще бъде драматично събитие ако ТЕЦ „Брикел“ не поднови работата си преди началото на зимния сезон. Ако това се случи общинските сгради в Гълъбово щели да останат без отопление през зимата. Припомняме, че старата въглищна централата бе спряна след предписание на РИОСВ Стара Загора заради замърсяване на въздуха и изгаряне на непозволени горива в пещта на централата. В случая за гориво са били използвани основно биомаса и битови отпадъци.

Директорът на централата Яни Павлов е обяснил, че ТЕЦ-ът ще възобнови работата си след като приключи неговия планов ремонт. Очаква се това да се случи в кратки срокове.

„Към въпросите за перманентното обгазяване и запрашаване на въздуха в Гълъбово се добавиха и тези за т.нар. „експериментално изгаряне“ на RDF и биомаса. Както и за подписаното предварително Споразумение между общинския съвет и енергийното дружество за използването на битови отпадъци – местни и внос от чужбина, предимно от Италия, за производство на електроенергия. Притеснени, хората питахадокога ще живеят в тази отровена средас децата си и има ли възможности дружеството да инвестира в съоръжения, които да ограничат замърсяването на въздуха“, разказва в репортажа си сайтът zaistinata.com.

Кметът e представиl пред участниците в срещата намеренията си да изгради модерен завод за преработка на отпадъци от пето поколение. Той обаче не е успял да отговори на присъстващите откъде общината ще вземе необходимите ѝ 180 млн. евро.

Екологът Меглена Антонова от организацията „Грийнпийс“-България е обяснила пред присъстващите, че е образувано дело срещу РИОСВ-Стара Загора, заради решението й експерименталното изгаряне на отпадъци в централата на „Брикел“ да става без Оценка за въздействие върху околната среда. Делото е заведено от сдружение „За земята – достъп до правосъдие“.

На срещата е станало ясно, че ТЕЦ „Брикел“ има разрешение от МОСВ за експериментално изгаряне на 500 хил. тона боклук под формата RDF блокчета. Според еколозите законът позволява изгаряне по този способ на едва 50 т боклук.

От средата на юли в ТЕЦ „Брикел“ са изгорили 17 хил. тона до 21 август, когато са преустановили сами тази дейност, твърди Павлов. Припомняме, че Регионалната екоинспекция в Стара Загора спира принудително дейността на централата, заради откритата биомаса на площадката на Брикетна фабрика , а не заради изгарянето на отпадъци. Самият Павлов обясни, че централата гори биомаса без разрешение в продължение на три години.В РИОСВ – Стара Загора са знаели за това и нееднократно са установявали нарушенията като са снакционирали ТЕЦ „Брикел“. Дружеството пък е плащало актовете на стойност между 10 и 15 хил лв. и след това е продължавало с нарушението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща