Стабилен ръст на сделките и оборота през 2019 г. отчете Софийска стокова борса

През миналата година на ССБ са сключен 1104 сделки за над 445.7 милиона лева

Икономика / България
3E news
518
article picture alt description

29% ръст на оборота, 11 на сто повече сделки и до 30 процента повишение на цените на основните стоки от първа необходимост е обобщената равносметка на Софийската стокова борса (ССБ) през 2019 година спрямо предходната година. През миналата година на ССБ са сключен 1104 сделки за над 445.7 милиона лева, а броят на брокерите, които търгуват на ССБ се увеличава постоянно, съобщи главният изпълнителен директор на ССБ Васил Симов при представяне на отчета на стоковата борса пред журналисти.

Заради стабилния ръст на основните показатели за търгоивята, от стоковата борса определиха миналата година като по-добра от предходната, но затова пък по-спокойна, без външни фактори, извън пазарните, които да влияят върху цените. По думите на Симов, оборотът е реализиран почти равномерно в четирите тримесечия, докато предходни години около половината от сделките са през последното тримесечие, когато традиционно се търгуват активно зърно и горива.

Какво се е търгувало най-активно

През миналата година на ССБ най-активно се е търгувало дизеловото гориво, като цените му в зависимост от количество, транспорт, франкировка и срок на доставка, са се повишили средно с 8 процента. Цените на най-масовия бензин - А95Н, са нараснали с 12 процента. На годишна база цената на газ пропан бутан се е покачила с 11 процента, отчетоха още от ССБ.

От хранителните стоки

на борсата се следят най-вече олиото, захарта и брашното. И докато на световните борси олиото е поскъпнало с до 26% през 2019 г., у нас цената спада с 4% за литър в бутилка без ДДС. Динамиката на цените в света се дължи на засиленото търсене на маслодаен слънчоглед и покачването на неговата цена, обясни Десислава Иванова - изпълнителен директор на ССБ. Според нея, поради слабата реколта от рапично и соево семе всички клиенти се насочваха към закупуване на маслодаен слънчоглед. Това е причината и цената на слънчогледовото олио да се качи толкова стремително на стоковите борси по света.

Захарта също отчита ръст на световните пазари през миналата година - от 11% за бялата рафинирана захар на борсата в Лондон, до 16% за суровата нерафинирана в Ню Йорк. В България е отчетено поевтиняване с 12%.

Брашното също е поевтиняло у нас с 10% за годината, от 0.78 лева за килограм на едро без ДДС до 0.70 лева за килограм, но въпреки това промяна в цената на хляба не беше отчетена, а и не се очаква. Оризът в пакети от един килограм се продаваше в началото на миналата годна по 1.61 лева за килограма, а през декември - по 1.55 лева за килограм.

Сделките за хранителни стоки през 2019 година са били за 1 697 400 лева, като продажбите на зърно са били за 33.2 млн. лева, пише в отчета на ССБ.

В България цената на царевицата е спаднала на годишна база със 7 процента от 260 - 290 лева за тон без ДДС, до 250 - 270 лева за тон, сочат данните от отчета на ССБ.

Сделките с пшеница

В България пшеницата в началото на миналата година се е търгувала между 340 и 360 лева за тон, а през лятото зърното поскъпна до 370 - 390 лева за тон, докато в края на годината диапазонът на цената на зърното беше доста широк - от 280 до 405 лева за тон. В същото време на пазарите в САЩ, Франция и Германия през 2019 година цената на хлебната пшеница остана сравнително стабилна. В началото на годината хлебната пшеница в САЩ се е търгувала по 221 долара за тон, а в края на годината - по 252 долара за тон или увеличение с 14 процента. Във Франция и Германия на годишна база цената на хлебната пшеница обаче пада съответно с 11 и 7 процента.

В началото на декември миналата година цените на хлебното и фуражното зърно в Европа започнаха да падат, а в САЩ - да се вдигат, отчитат от ССБ. Причината е повишеното търсене на зърно за износ в САЩ след новината, че те са постигнали търговско споразумение с Китай и азиатската държава обяви, че ще увеличи вноса на американски земеделски стоки, посочиха от ССБ.

Прогнозите

По данни за министерството на земеделието на САЩ глобалната световна реколта от пшеница се очаква да бъде 765.4 млн. тона, спрямо 731 млн. тона предходната година. Реколтата на пшеница в ЕС се очаква да бъде 153.5 млн. тона при 151.3 млн. тона през 2019 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща