Мария Георгиева, ЧЕЗ: Проектът „Живот за птиците“ е продължение на политиката за опазване на биологичното разнообразие

Проекта, осъществяван съвместно с Българското дружество за защита на птиците на територията на Западна България, представя Мария Георгиева от ЧЕЗ Разпределение България.

Енергетика / България
Галина Александрова
1185
article picture alt description

ЧЕЗ Разпределение България представя инициативите, реализирани в рамките на проекта „Живот за птиците“, който се осъществява съвместно с Българското дружество за защита на птиците на територията на Западна България. Част от тези инициативи са няколко красиво изрисувани електрически касети по улиците на Враца. За проекта и за инициативите по него в Област Враца разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Мария Георгиева, ръководител на проекта от страна на ЧЕЗ Разпределение България.

Водещ: Разкажете ни за проекта „Живот за птиците“.

Мария Георгиева: Проектът ни „Живот за птиците“ е едно своеобразно продължение на политиката на ЧЕЗ за опазване на биологичното разнообразие. Целите ни са точно опазване на застрашени видове птици, които са много част от нашето биологично разнообразие. Целим също така намаляване на прекъсванията на електрическото захранване, които са причинени често от аварийни ситуации, причинени от птици или от запалване на гнезда. Така че много активно работим в тази посока и този проект е пак казвам своеобразно продължение на нашата дългосрочна политика в тази област.

Водещ: Какви инициативи са осъществени в рамките на проекта в Област Враца?

Мария Георгиева: В Област Враца до момента сме направили важните теренни проучвания през изминалата година, които ни показаха още един път колко важна е тази област за нас и за биологичното разнообразие. В тази година стартираме реалните дейности по монтаж на различни технически мерки, които ще предприемем за обезопасяване на мрежата. Също така, както споменахте вие, дейности, които са свързани с популяризиране на проекта, а именно изрисуването на разпределителните касети в града, на част от касетите в града.

Водещ: Колко табла са изрисувани?

Мария Георгиева: До момента сме изрисували 6 електроразпределителни касети, като виждаме, че има голям интерес така че можем да продължим тази наша дейност.

Водещ: А какви са рисунките, знаем ли по-подробно, ако можем да кажем?

Мария Георгиева: Разбира се, рисунките са на млади художници, които са възраст между 9 и 12 години. И те пресъздават разбирането на децата за връзката между електроразпределителната мрежа и птиците, техният живот и гнездата им.

Водещ: Тоест авторите на тези рисунки са млади художници.

Мария Георгиева: Да.

Водещ: Госпожо Георгиева, защо решихте да превърнете улиците на Враца в художествени галерии?

Мария Георгиева: Стори ни се много добра дейност, която да насочи вниманието на обществеността именно към проблемите за опазване на околната среда, на биологичното разнообразие. По този начин успяхме да ангажираме както младите таланти на Враца, така и хората, които минават всеки ден, да обръщат внимание, да осъзнават, че ние работим активно за опазване на биологичното разнообразие и е изключително важно да го запазим.

Интервю на Йоланда ПЕЛОВА, Агенция Фокус

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща