ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и нула лева субсидия

Депутатите разглеждат днес на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се предлага намаляване на партийната субсидия на 1 лев

Икономика / България
Галина Александрова
436
article picture alt description

 

ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и нула лева субсидия. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ДПС Делян Пеевски. Депутатите ще разгледат днес на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се предлага намаляване на партийната субсидия.

Законодателната инициатива е на Министерски съвет, а предложението бе оповестено лично от премиера Бойко Борисов миналия четвъртък. Новите текстове предвиждат драстично намаление на субсидията на политическите партии и коалиции от 11 на 1 лев на получен действителен глас и трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.

Ако размерът бъде намален, икономите в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв.

От парламентарно представените партии до този момент за намаляването на субсидията се обявиха от „Воля“, „НФСБ“ и „Атака“. Категорично против са депутатите от ДПС, според които субсидия в размер на 1 лев ще постави под риск демокрацията, защото партиите ще „попаднат в ръцете на олигарси“. ВМРО и БСП пък изразиха принципна подкрепа за намаляването на размера, но не на 1 лев, като според тях трябва тепърва да се дебатира какъв да бъде той.

На въпрос дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ субсидията за партиите да бъде намалена на един лев, Делян Пеевски бе категоричен, че това би означавало фалит на партиите.
"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим партийната субсидия да е нула лева", заяви Пеевски. Той определи предложението на ГЕРБ като "див популизъм" и настоя, че трябва да се изясни, какво правят партиите след това.

"За нас това значи фалит на партиите при един лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране - американски тип", поясни народният представител.

Според Пеевски, ако не се смени моделът на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. "Изборът е на партиите", каза още той.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС върху храните, книгите, лекарствата, заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев поясни, че днес са първите консултации на групата с браншовите организации. Той поясни, че групата няма да направи предложение, ако няма гаранция от браншовите организации, че ще паднат цените за потребителите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща