Депутатите одобриха промените в Закона за енергетиката за създаване на ликвиден борсов пазар на газ

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
858
article picture alt description

Със 107 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката, предвиждащи създаване на ликвиден пазар на природен газ. Между първо и второ четене ще бъде създадена работна група, която да прецизира текстовете. Инициатор на измененията в енергийния закон, който визира създаването на платформа за търговия с природен газ, е „Булгартрансгаз“. В процеса между общественото обсъждане и обсъждането и приемането на законовите изменения от парламентарната комисия по енергетика част от текстовете вече бяха подобрени.

„Склонни сме да приемем всякаква градивна критика, която ще доведе до добри резултати за България. Министерство на енергетиката приема изцяло предложения законопроект, защото това, което се цели да бъде постигнато с промените е важно за българската енергетика“. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по измененията в енергийния закон.

Министърът обърна внимание, че сега е точният момент за приемане на измененията в Закона за енергетиката, които целят либерализиране на газовия пазар и създаване на платформа за търговия с природен газ. Няма как да има търговия с един доставчик, посочи тя, като допълни, че с изграждането на необходимата инфраструктура ще отпадне именно необходимостта от единствен доставчик на пазара. Отварянето на пазара за много доставчици дава възможност и за създаването на газова борса, на създаването на конкурентен газов пазар.

„Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза тя, като наблегна на необходимостта от изграждането на липсващата инфраструктура.

„Следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, бе категорична Петкова.

По повод  изказаните по-рано по време на дебатите съмнения за манипулация на газовата борса, Петкова припомни, че ангажименти по това има Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Министърът обясни, че развитието на електроенергийния и газовия пазар е съобразено с еврорегламентите.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обърна внимание на необходимостта от друг подход по отношение на газоразпределителните дружества и създаване на възможност в районите, в които те работят да могат да влизат и други участници.

„Чрез създаването борсов пазар за газ ще се позволи да се създаде и развие свободен пазар на природен газ и отпадане на регулирания, за което толкова време мечтаем“, каза депутатът от ДПС Рмадан Аталай, като допълни, че този закон се приема със закъснение. В същото време потвърди, че пазарът трябва да бъде либерализиран.

„Но ако не направим така, че да осигурим средства и не направим възможно реализирането на хъб „Балкан“, няма как да увеличим тези 3% газоразпределение. Говорихме да направим заседание с газоразпределителните дружества в България, които са завладели териториите и други не могат да влязат там и да създадем условия и други участници да влязат. Иначе ще тъпчем на едно място и ще се чудим дали имаме или нямаме диверсификация“, коментира Аталай.

Депутатът изрази несъгласие с определени текстове в предложените изменения, които според него между първо и второ четене ще трябва да се прецизират. В допълнение Аталай призова да се работи така, че да се случат заявените доставки.

„Призовавам управляващите да не се надпреварват дали (отклонението от газопровода „Турски поток“) ще се казва „Балкански поток - Герберски поток“, ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат. Защото закъсненията, които в момента притесняват народните представители с интерконектора с Гърция и строителството на газопровода до Сърбия, доказват, че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим г-н Путин, че като го наречем „Балкански поток“, Европа ще прегърне проекта“, заяви Аталай и посочи, че управляващите трябва да започнат да се занимават с темата сериозно.

„Не искам да съм пророк, но като че ли закъснението, което се случва в момента, и опитите да се преодолее всичко, което се случва със Закона за обществените поръчки ще навреди на България“, коментира той.

„Законопроектът е нужен, но ще гласуваме „въздържал се“. Така депутатът Драгомир Стойнев заяви позицията на БСП, като не спести критиките си, които насочи върху бъдещата газова борса. Още отсега преди приемането на промените в закона той изрази съмнения за манипулации.

„Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим“, каза той, изразявайки опасения от бъдещи манипулации на газовата борса. Стойнев направи аналог с последните събития около енергийната борса, в частност търговете, които породиха съмнения. „Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип (газовата борса), че ще се предоставя на конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържал се“, каза Стойнев. Той се мотивира по-рано в изказването си и с бавното развитие на проектите. „Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали правителството, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме да е даден старт,  освен за интерконекторната връзка“, каза Стойнев, но тук няма да коментираме направеното по времето, когато бе министър на икономиката и съвместяваше и енергийния стол.

Народният представител не е пъдар, за да се занимава с манипулациите на газовата борса, КЕВР има достатъчно правомощия. Това коментира от своя страна депутатът   от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Той обясни отново, както и по време на обсъжданията в енергийната комисия необходимостта от създаване на работна група, която да изчисти текстовете и да ги прецизира така, че те да са работещи, ефективни.

„Искам да благодаря на опозицията, че беше активна по дебатите. Трябва да се разгледат всички конструктивни предложения. Затова каня народните представители да участват в работна група, която ще създадем със заинтересованите страни. За да направим закона достатъчно ефективен и наистина да действа“, посочи Николов.Той припомни, че преди години е имало само 4 лицензирани фирми, а сега са над 200.

„Имаме действаща независима енергийна борса и тя има ликвидност. В България има и достатъчно много производители, но, за съжаление, няма достатъчно потенциал, какъвто има в другите борси и затова тя страда“

„В Конституцията не пише, че народният представител трябва да бъде пъдар – ние не сме пъдари да ходим да оправяме борсата. Ние предлагаме промени в закона, който дава достатъчно възможности КЕВР да установява борсови манипулации – това не е работа на народния представител“, посочи Николов. „Ясно е, че законът е добър, защото ако не беше – досега щеше да има други предложения и от страна на опозицията, и от страна на вносителите. Законът не е основание да кажем, че щом има съмнения за едната борса, не трябва да се създава друга. Хубаво е да търсим вариант, за да ограничим такива спекулации за манипулации на борсата“, посочи той.

Промените в закона за енергетиката минаха на първо четене в пленарна зала. Както бе заявено по време на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, експертите ще разполагат със срок от 28 дни за внасяне на предложения в работната група, която ще прецизира текстовете. По всяка вероятност окончателният вариант на промените в Закона за енергетиката, визиращи създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ ще бъдат приети или в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция, или в първия работен ден след нея.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща