Да спасим Синеморец от застрояване

Нито зимата, нито пандемията спират застрояването на едни от последните диви кътчета по Черномoрието, предупреждават от Зелени закони

Климат / България
3E news
759
article picture alt description

И в момента край Синеморец се строи, предупреждават от Зелени закони. Цели 32 строежа са одобрени за поляните с гледка към устието на река Велека. Това се случва в разрез със закона и въпреки върнатия проект за общ устройствен план на община Царево. Нека заедно поискаме държавата да спази закона и да спре строежите до приемането на Общ устройствен план на Царево и План за управление на Природен парк “Странджа”. Нека да заявим, че тази зима трябва да е първата без строежи по подобни емблематични места по морето, настояват от инициативата.

Само след няколко месеца пак ще е топло и пак ще можем да пътуваме. Ще имаме ли обаче къде да отидем? Публикувайте своя пейзажна снимка от незастроено българско Черноморие в профила си във Фейсбук и Инстраграм. Отбележете “Зелени Закони” и използвайте хаштаг #SaveSinemoretz. Изпратете ни снимката на office@zelenizakoni.com и ние ще подготвим персонализирана картичка, която да изпратите на управляващите и да поискате от тях спиране на строежите.

Кампанията за частни дарения за Синеморец без бетон е инициатива на Сдружение за изследователски практики, което поема отговорност за ползването на средствата само и единствено за опазване от застрояване на природата на Странджа. Кампанията не е част от проект и няма отношение към донорите на сдружението.

Тази пролет над 1100 души казаха, че не искат крайбрежието на община Царево да се застроява повече. Спряха проекта за устройствен план, но строежите започнаха. Звучи познато- Иракли, Арапя, Алепу...

Зелени закони предлагат: Да закупим имот- да бъдем заинтересована страна

“За да запазим крайбрежието на Странджа, имаме нужда от Вашата подкрепа - планираме да закупим малък имот до Синеморец с дарения, за да можем като заинтересовани собственици да изискаме устройственият план да не предвижда застрояване,” предлагат от Зелени закони.

Неотдавна Конституционният съд осуети намерението на управляващите да забранят каквото и да е обжалване на общите устройствени планове на общините. На обжалване имат право собствениците на имоти в съответната община, а остава спорно дали други лица биха били признати като заинтересовани страни. Затова “Зелени закони” решихме да закупим имот в община Царево. Това със сигурност ще ни направи заинтересована страна и ще имаме право да предприемаме съответните съдебни действия, за да спрем унищожаването на крайбрежието на Странджа. 

“Гарантираме, че този имот няма да бъде застрояван и ще бъде управляван по природосъобразен начин. А ако не успеем да съберем пари за малък имот в околността, поне ще използваме средствата за юридически действия за каузата.  Дарете тук, за да запазим последните незастроени места по Черноморието, уверяват от Зелени закони.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща