ВАС обяви за нищожни текстове от методиката за дялово разпределение на топлоенергия

Икономика / България
Георги Велев
225
article picture alt description

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два текста от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от Наредба за топлоснабдяването. Делото беше образувано по жалби на три физически лица, съобщиха от съда. припомнят от съда.

Оспорените текстове от Наредбата за топлоснабдяването са издадени от некомпетентен орган, в случая - от заместник-министъра на икономиката и енергетиката, наредил и обнародването й в Държавен вестник, мотивира решението си ВАС. Според магистратите въпреки изричната заповед за заместване, заместник-министърът не е компетентен да издава подзаконови нормативни актове, тъй като законът изрично предвижда специалната нормотворческа дейност да се извършва от министър.

За издаването на новата Наредба за топлоснабдяването, както и за отмяната на действащата до 24.04.2007 г. за топлоснабдяването липсват, каквито и да било мотиви.

В съобщението на ВАС се казва, че "изискването на Закона за нормативните актове (чл. 28 от) е императивно и пропускът на администрацията да изготви мотиви възпрепятства не само възприемането и контрола върху обжалвания подзаконов административен акт, но е пречка и да се създаде рамка и критерии относно разбирането и тълкуването му, и не може да се установи каква промяна в обществените отношение е наложило издаването на нов подзаконов нормативен акт, а не планираното изменение на Наредба № 2 за топлоснабдяването".

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща