В началото на юни каним кандидати за инвеститори за АЕЦ "Белене" с обява в официалния вестник на ЕС

Енергетика / България
Георги Велев
661
article picture alt description

В края на май или началото на юни се очаква да бъде публикувана обявата за търга за АЕЦ „Белене“ в официалния вестник на ЕС. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на 8-мата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии и пазари“. Конференцията е организирана на Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews.

Пред журналисти Петкова обясни, че в момента обявата се превежда на всички езици в ЕС и това отнема време, докато се случи. Веднага след като бъде публикувана обявата започват да текат сроковете и стъпките, които правителството си е поставило за реализацията на АЕЦ „Белене“.

Като информация от ЕК сме получили, че процедурата за АЕЦ "Белене" трябва да бъде преведена на всички официалния езици на държавите-членки на ЕС, а това отнема време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде публикувана на официалния вестник на ЕС. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от датата на публикуване, обясни Петкова. Преди да бъде даден официалният старт на процедурата няма как да се работи с евентуални стратегически инвеститори. В рамките на стартиране на фазата на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме, да видим какво точно ще предложат и евентуалните инвеститори, обясни Петкова и подчерта, че това е по-добрият за България вариант. Паралелно докато текат преговорите с инвеститорите ще бъде структурирана и проектната компания за АЕЦ „Белене“, обясни Петкова в отговор на въпрос на 3eNews.

По отношение на тарифния дефицит в енергетиката министърът обясни, че само в НЕК той вече е намален до минимално количество и то основно заради усилията на правителството.

Изказването на Петкова бе провокирано от коментара на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че 5 млрд. лв. е дупката в енергетиката. „Не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете ние с какъв дефицит поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме. Беше създаден и Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, което беше една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор на България, обясни Петкова и посочи, че тя е била високо оценена и от Световната банка и от ЕК.“, припомни Петкова.

Оттук нататък трябва да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит, каза още Петкова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща