Kapsch: Изградили сме тол системата напълно действаща, колко камери да работят – решава АПИ

150 млн. лв струва всичко по договор, Световната банка наблюдаваше през цялото време какво се прави и какво се харчи, казват още от компанията

Икономика / България
3E news
693
article picture alt description

Доставили сме цялото оборудване и сме изградили тол системата точно както е спред условията в подписания договор. Всички дейности са наблюдавани поп всяко време от консултанта – Световната банка. Поръчаното оборудване е доставено и монтирано в срок и в напълно работещо състояние съгласно договор и приемо-предавателни протоколи. Това обявиха в своя позиция от компанията Kapsch, която бе избрана преди години от АПИ да изгради системата за електронни винетки и тол такси у нас, във връзка със засиления медиен интерес в последните дни.

От австрийското дружество уточняват, че по целия обхват на тол системата са били инсталирани всички договорени контролни точки, които при подписването на приемо-предавателните протоколи са бил свързани със софтуера на системата и са работили. „Колко от тези точки обаче са включени по всяко едно време, е решение на собственика и оператора на системата - АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ)“, пише в позицията на Kapsch. От компанията допълват, че поддържането на компоненти на склад също е в отговорностите на Пътната агенция, като и осигуряването на електричество за контролните точки, ако е прекъснато по някаква причина, почистването на камерите, терминалите за самообслужване и т.н. Уточнението компанията прави след като във вторник заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов обяви, че от изградени 295 контролни точки или камери, 212 следят леките автомобили дали се движат с платена е-винетка, но проверката на МРРБ показала, че от тях реално функционират между 7 и 10. В същото време от 117-те контролни точки за камиони, работят между 10 и 30 броя.

„Причината е, че изпълнителят е трябвало да изработи софтуер, който да се самообучава и да обработва всички контролни точки. Той не го прави. Обработват се ръчно и тези камери не функционират в пълния си размер“, каза тогава Христов.

Във връзка с това от Kapsch отбелязват, че според договора възложените им задачи към момента са: 24-часов проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействие между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система на системите за тол таксуване и електронна винетка; актуализации на софтуера, подновяване на лицензите; оценка, подготовка, тестване и изпълнение на промени, разпоредени от АПИ и МРРБ, както и такива, свързани с промяна в закона или директивите на ЕС.

По отношение на думите на Христов, че в рамките на една година са натрупани 200 000 необработени нарушения, поради което не са събрани санкции в размер на приблизително 70 млн. лв., от Kapsch обясняват, че собственик и оператор на тол системата е българската държава чрез АПИ. Министерски съвет отговаря за решенията, свързани с цените на е-винетките и тол тарифите, обхват на таксуваните пътни участъци, а АПИ - за събирането на пътни такси. „Следователно общият приход и размерът на събраните глоби е прерогатив на АПИ и контролните органи“, казват от австрийската компания.

По отношение на цената на изградената тол система, от Kapsch уточняват, че цената й според подписания договор е 150 млн. лв., а Световната банка е консултирала българските власти и наблюдавала изпълнението на проекта по внедряването на системата от началото до края.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща